Nastavljeno suđenje za pucnjave u Petrovaradinu 2015. godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2021, 22:40

Nastavljeno suđenje za pucnjave u Petrovaradinu 2015. godine

U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je suđenje Milošu Mariću (35), okrivljenom za pucnjave u Petrovaradinu.

Na današnjem glavnom pretresu saslušan je poslednji svedok, Nikola Avramović, pripadnik MUP-a koji je vodio pretres u kući okrivljenog na dan hapšenja. Svedok se na početku saslušanja izjasnio o sadržini zapisnika i načinu na koji je on sastavljen.

"Bio sam određen da vodim pretres. Sećam se da smo u Marićevu kuću došli oko 7-8h ujutru. Po dolasku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na lice mesta, zatekli smo njegove roditelje budne u prizemlju, a on je spavao u krevetu, u svojoj sobi na spratu, kada smo došli. Ja sam mu prvi prišao, a kada sam mu uručio naredbu o pretresu, predao nam je jedan pištolj, a potom smo sišli dole kod njegovih roditelja. Budući da sam ja vodio zapisnik, kod mene su se slivale sve informacije, nakon čega je sačinjena potvrda o privremeno oduzetim stvarima. Za to vreme ja sam sedeo u prizemlju sa okrivljenim, koji nije želeo da prisustvuje pretresu, i njegovim roditeljima. U jednom trenutku sam pozvao pojačanje, pa su pored kolega u uniformama i civilu, pridošli i pripadnici Žandarmerije.

Inače, ovaj postupak je više puta počinjao iz početka, pred novim većima, u početku u Osnovnom sudu, nakon čega je prebačen u Viši sud, da bi poslednji put krenuo iz početka u februaru ove godine, pred sudskim većem kojim predsedava sudija Nataša Vojnović.

Na prethodnom ročištu, branioci okrivljenog, advokati Biljana Desnica Petrović i Milan Unković, ponovo su insistirali da se proveri ispravnosti načina na koji je sačinjen zapisnik o pretresu. Očigledno je bilo, kao i prethodnih godina, sudeći po postavljenim pitanjima svedocima, da je njihova želja da se utvrdi zakonitost, ispravnost i istinitost sadržaja na zapisniku, u kojem su navedeni oduzeti predmeti, odnosno veća količina oružja, municija i opreme.

Oni su istrajno pokušavali da dovedu u sumnju i nepoštovanje procedure, jer su, navodno, osumnjičenom stavljene lisice na ruke prilikom pretresa, što je protumačeno da mu je bio potreban branilac u tom slučaju "pritvorskog predmeta".

Oni su na prethodnom ročištu predložili da se sporni dokazi izmeste iz sudskih spisa. Sa ovim stavom se nije složila zamenik Višeg javnog tužioca, Ksenija Bašić, koja je objasnila da je bilo sve učinjeno prema zakonu i argumentovala pri tome svoj stav.

O predlogu odbrane o izmeštanju dokaza iz sudskih spisa biće odlučeno na narednom ročištu, koje je zakazano za 22. novembar tekuće godine.

Podsetimo, okrivljenom se stavlja na teret pucanje po kućama u jednom naselju u Petrovaradinu, u više navrata, nakon čega je u martu 2015. godine, u njegovoj kući, pronađena veća količina oružja.

Milica Ćirić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.