Izvor: B92, 09.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje "Škorpionima" za ubistvo u Podujevu 1999.

Beograd -- Suđenje Saši Cvjetanu, pripadniku specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srbije "Škorpioni", koji je glavno osumnjičeni za ubistvo 19 albanskih civila u Podujevu 27. marta 1999. godine, nastavljeno je u sredu pred beogradskim Okružnim sudom. Deo suđenja na kome su iskaze davala maloletna deca - žrtve zločina, bio je zatvoren za javnost, dok je otvoren bio deo glavnog pretresa u kome su svedočili očevi dece koja su bila ranjena u Podujevu. Svedok Seladin Bogujevci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je da je u Podujevu ubijena njegova supruga, roditelji, snaja i nekoliko komšija. Kako je rekao, on je na insistiranje supruge i dece napustio porodičnu kuću, i kasnije čuo da se troje njegove dece nalazi u bolnici u Prištini zbog prostrelnih rana, a da mu se jedna ćerka, koja je bila ranjena u vrat nalazi u Beogradu na lečenju.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je prisustvovala suđenju, kaže da je optužnica protiv Saše Cvjetana puna manjkavosti: "Ostaje zamerka da je policija mogla mnogo više dokaza da prikupi i preda sudu. Ostaje zamerka da je optužnica manjkava, u njoj su navedena samo četiri imena žrtava, ona se odnosi samo na dvojcu pripadnika rezevnog sastava jedinice 'Škorpioni', iako je evidentno da je mnogo više pripadnika te jedinice učestvovalo u tome. Postoji i komandna odgovornost u čitavom događaju, ali o tome se ne govori u toj optužnici", rekla je Kandić.

Proces protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića vodio se u Prokuplju, ali je zbog niza nepravilnosti prebačen u Beograd. Postupci su u međuvremenu odvojeni, tako da se pred sudom danas pojavio samo Saša Cvjetan dok je postupak ekstradicije Dejana Demirovića iz Kanade u toku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.