Nastavka procesa stečajna mafija

Izvor: B92, 02.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavka procesa "stečajna mafija"

Beograd -- Suspendovana sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević negirala navode iz optužnice.

Đurđevićeva je tvrdila da je u svim slučajevima za koje je bila nadležna postupala u skladu sa zakonom i da nije primala mito. Ona je objašnjavala stečajne postupke preduzeća "C market" "Beko", "Invest zavod" i "Ineks inter eksport" i navela da nije favorizovala kupce imovine tih preduzeća.

Objašnjavajući slučaj "C marketa" Đurđevićeva je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije poznavala bivšeg generalnog direktora "C marketa" Slobodana Radulovića.

Ona je rekala i da nije donošenjem privremene mere o zabrani trgovine akcijama "C marketa" omogućila da njegova firma "Primer C" bude jedini ponuđač za akcije tog preduzeća, a da se onemogući učešće "Merkatora" u tom postupku.

Đurđevićeva je odbacila i navode iz optužnice da je usvajala sve predloge advokata Nemanje Jolovića, takođe optuženog u aferi "stečajne mafije", u slučajevima gde je on bio stečajni upravnik.

Njena zamerka bila je i da je većina navoda iz optužnice neprecizna kao i da se ona tereti za postupanje u predmetima u periodu dok je bila na bolovanju.

Đurđevićeva je ponovila navode iz izjašnjavanja u prethodnom delu suđenja da se ne oseća krivom i odbacila sve navode iz optužnice.

Ona je ranije kazala da je na nju vršen pritisak da bude svedok saradnik na suđenju takozvanoj stečajnoj mafiji, što je odbila.

Advokatski tim suspendovanog predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića danas je ukazao na nezakonitosti u tom postupku, koje se odnose na njegovo držanje u pritvoru, ali će se o tim prutužbama sudsko veće izjašnjavati narednih dana.

Suđenje je počelo 22. januara. Optuženi u aferi "stečajne mafije" terete se za zloupotrebu službenog položaja i da su, primajući i davajući mito, oštetili brojna društvena preduzeća i državu za više desetina miliona evra.

Na optužnici, koja je podignuta u oktobru prošle godine, nalazi se 35 osoba, ali je razdvojen sudski postupak za njih petoro.

Do sada su odbranu izneli suspenodavni predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević i beogradski advokat Nemanja Jolović, dok je bivši generalni direktor "C marketa" Slobodan Radulović preko svog advokata sudu dostavio pisanu odbranu.

Kljajević, koji je kao i Jolović i Radulović negirao krivicu, odbio je da nakon iznošenja odbrane pred sudskim većem odgovara na pitanja.

Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.