Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za ubistvo Buhe

Beograd -- U Specijalnom sudu nastavljeno je suđenje tzv. Makinoj grupi za ubistvo policijskog generala Boška Buhe u junu 2002.

Svedok Slavko Pejica koji je u istrazi na audio-snicima prepoznao glasove pojedinih članova Makine grupe, danas je izjavio da sada ne bi mogao sa sigurnošću da ih prepozna.

Telefonski razgovori optuženih, koje je posle ubistva Boška Buhe policija prisluškivala i snimala, bili su šifrovani.

Svedok Slavko Pejica, preslušavao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u istrazi telefonske razgovore pet osoba i prepoznao glasove optuženih Nikole Maljkovića i Željka Maksimovića Make. Branilac optuženog Maljkovića, Borivoje Borović kaže da se tim snimcima manipulisalo i da bi odgovor o manipulaciji trebalo da da Milorad Ulemek Legija, koga je specijalni tužilac predložio za svedoka.

"Evo, mi reskiramo. Mi očekujemo da će on reći istinu i ukazati na to ko je montirao ovaj krivični predmet ljudima koji odgovaraju pred sudskim većem. Siguran sam da je on osoba koja će ukazati na to šta se dešavalo sa okrivljenima, ko ih je tukao, koji političari su učestvovali u montaži ovog krivičnog postupka", rekao je Borivoje Borović.

Budući da se svedok Slobodan Resimić nije pojavio na suđenju, sudija Zoran Tatalović pročitao je njegov iskaz iz istrage, ali Borović kaže da taj iskaz ne može da bude dokaz. Prema tom iskazu, i Resimić je pepoznao glasove pojedinih članova Makine grupe, ali optuženi Dragan Ilić ponovio je da se njegovim glasom manipulisalo.

Dragan Ilić tvrdi da je pre hapšenja u jednoj baraci pretučen i snimljen i da je snimak njegovog glasa policija izmontirala. Sudski veštak kaže da manipulacija audio-snimkom nije bila predmet njegovog veštačenje, ali da je ona moguća i da to može da uradi svaki disk-džokej. Svedok Slobodan Resimić, koji je u istrazi prepozano snimljene galsove Nikole Maljkovića i Željka Maksimovića Make, nije dostupan sudskim vlastima, a njegovi roditelji, koji odbijaju da prime sudski poziv, rekli su policiji da se on nalazi negde u inostranstvu, ali da ne znaju gde.

Sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu odlučilo je sredinom jula, kada je suđenje prekinuto, da glavni pretres bude nastavljen između 28. septembra i 1. oktobra, kada bi kao svedok trebalo da se pojavi i Milorad Ulemek. Advokati odbrane se nadaju da bi Ulemek svojim svedočnjem mogao da odbaci navode Tužilaštva da su za ubistvo Buhe odgovorni članovi grupe Željka Maksimovića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.