Nastavak suđenja lekarima Perfekte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja lekarima "Perfekte"

BEOGRAD - U Okružnom sudu u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje četvorici lekara privatne očne klinike "Perfekta" koji se terete da su, nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja, doprineli smrti trogodišnje Anje Grahovac.

Na optuženičkoj klupi pred sudskim većem sudije Živote Đoinčevića nalaze se lekari Dejan Milutinović (43), Stanoje Glišić (72) i Božidar Ilić (73) koji se terete za teško krivično delo protiv zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi, a Milan Vasiljević (75) za pomaganje u izvršenju ovog dela. Lekarima za ovo delo preti kazna zatvora od dve do 12 godina.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine u privatnoj klinici "Pefekta", a preminula je 4. juna usled oštećenja izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

Prema navodima optužnice, oftalmolog Ilić, vlasnik klinike "Perfekta" Milutinović i anesteziolog Glišić postupali su očigledno "nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja".

Milutinović nije obezbedio prethodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću bezbednosnu opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta medicinskih gasova kiseonika i azot-suboksida i, uprkos tome, dozvolio operaciju Anje Grahovac.

Kako je utvrđeno, pri operaciji je korišćen aparat za anesteziju koji je uvezen ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i tehničkom stanju.

U toku operacije došlo je do poremećaja snabdevanja mozga pacijenta Grahovac kiseonikom i slabljenja i gubitka pulsa, navodi se u optužnici i dodaje Ilić nije reagovao sve dok srce Anje Grahovac nije usporilo rad, a lice pacijenta promenilo boju.

Optužnica navodi da je anesteziolog Glišić "da bi prikrio nesavesno postupanje i da je mozak pacijenta trpeo hipoksiju", naveo da je najniži nivo oksigencije tokom operacije bio 96 odsto.

Devojčica, koja je bila u komi tri sata posle vremena kada je trebalo da se probudi, sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu, gde je dve nedelje kasnije preminula usled komplikacija nastalih zbog nedostatka kiseonika tokom operacije.

Vasiljević se tereti da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nastavak suđenja lekarima " Perfekte" zbog smrti devojčice

Izvor: SrbijaNet.rs, 07.Dec.2009

U Okružnom sudu u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljeno sudjenje četvorici lekara privatne očne klinike "Perfekta" koji se terete da su, nesavesno primenjujući nepodobna sredstva i način lečenja, doprineli smrti trogodišnje Anje Grahovac.       Na optuženičkoj...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.