Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Zemunskom klanu

Beograd -- U beogradskom specijalnom sudu sutra će biti nastavljeno suđenje pripadnicima Zemunskog klana.

Oni su optuženi za ubistva, otmice, iznude i napade. Kao i kod procesa za ubistvo premijera Đinđića, i ovaj proces počinje iz početka zbog povlačenja sudije Marka Kljajevića koji je bio predsedavajući sudskog veća.

Pred novim sudskim većem Specijalnog suda u procesu protiv pripadnika Zemunskog klana sutra će ponovo biti pročitana optužnica koja tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriminalnu grupu tereti za 16 ubistava, tri otmice i napad na preduzeće "Difens roud", koje je bilo u vlasništvu Ljubiše Buhe Čumeta, kao i za bacanje bombe na sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Tročlanim sudskim veće, kojem ovog puta predsedava Milomir Lukić pridružiće se i četvrti sudija koji će pratiti proces, ali neće aktivno učestvovati, kaže portparol suda Maja Kovačević: "Predsednik suda odredio je četvrtog člana veća, sudiju Dragana Lazarevića koji će prisustvovati glavnom pretresu i on za slučaj sprečenosti nekog od dva člana veća moćiće da ih zameni i da se suđenje zbog toga ne ponavlja već da se samo nastavi. Taj četvrti član veća sve vreme će biti u sudnici. Neće imati aktivno učešće, znači neće postavljati pitanja strankama u postupku niti će učestvovati u bilo kakvom odlučivanju".

Maja Kovačević objašnjava da će sutra posle čitanja optužnice optuženi ponovo iznositi svoju odbranu, da bi potom počeo dokazni postupak. Dokazni postupak, međutim, ne mora ponovo da se izvodi u sudnici, već sudsko veće može da zatraži da se iskazi svedoka samo pročitaju.

Ako se prihvati taj predlog, proces bi bio nastavljen od onog dela koji je završio sudija Marko Kljajević. No, to neće mnogo olakšati suđenje Zemunskom klanu, koji je jedan od komplikovanijih procesa u srpskom pravosuđu: "Prvo, ima dosta optuženih lica i što imaju puno, prema optužnici krivičnih dela. Tu ima preko 15 ubistava, tri otmice, zločinačka udruživanja. Svaki od optuženih treba da se izjašnjava na svaku od tih krivičnih dela. Da li je učestvovao, da li mu je nešto o tome poznato itd. Znači ne može se unapred reći koliko će njihove odbrane trajati".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.