Nastavak sudjenja Karadžiću, Haradinaju i Stanišiću

Izvor: Blic, 28.Avg.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak sudjenja Karadžiću, Haradinaju i Stanišiću

Nastavak sudjenja Radovanu Karadžiću, Ramušu Haradinaju i Jovici Stanišiću, na rasporedu je rada Haškog tribunala za iduću nedelju.

U procesu bivšem predsedniku Republike Srpske, tužioci će sutra, iskazom novog svedoka, nastaviti izvođene dokaza o delu optužnice za progon nesrba iz 20 opština širom BiH, 1992. Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95. godine.

Na ponovljenom suđenju Haradinaju, iskaz će sutra okončati svedok optužbe Bislim Zirapi, koji je prošle nedelje potvrdio da je Haradinaj u leto 1998. bio zapovednik OVK u području Dečana. U to vreme, Zirapi je bio član glavnog štaba OVK. Haradinaj i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj optuženi su za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana u leto 1998. godine.

Ključni svedok optužbe Šefćet Kabaši odbio je, prošle nedelje, da odgovara na pitanja tužioca, istovremeno negirajući da je u Jablanici postojao zatvor i da je on video zarobljenike. Kabašijevo svedočenje bilo je glavni razlog za ponavljanje suđenja Haradinaju.

Posle prvog procesa na kojem je Kabaši takođe odbio da odgovara na pitanja tužioca Tribunal je u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja i Baljaja krivice, a Brahimaja je osudio na šest godina zatvora. Prošlog petka, Kabaši je pred Tribunalom priznao krivicu za nepoštovanje suda koje je počinio odbijanjem da svedoči na prvom suđenju Haradinaju. Tribunal će mu presudu izreći naknadno. Za nepoštovanje suda zaprećena je globa do 100.000 evra, zatvorska kazna do sedam godina ili obe.

U procesu bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju, Stanišićeva odbrana će u utorak, 30. avgusta, nastaviti izvođenje svojih dokaza. Svedoci Stanišićeve odbrane minule sedmice su dali su iskaze iza zatvorenih vrata. Većina svedočenja u odbranu Stanišića do sada, bila su zatvorena za javnost. Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Narednih dana, pred Tribunalom će se odvijati i suđenje penzionisanom generalu VRS Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana u leto 1995. godine. Tužioci privode kraju izvodjenje dokaza protiv generala Tolimira, koji je u vreme obuhvaćeno optužnicom bio pomoćnik za obaveštajno bezbednosne poslove komandanta VRS Ratka Mladića.

Povezane vesti: Danas se nastavak suđenja Karadžicu i Stanišiću Nastavak suđenja Karadžiću, Stanišiću i Simatoviću Uvodne reči odbrane Stanišića i Simatovića u Haškom sudu Karadžić, Tolimir, Župljanin, Stanišić i Simatović u utorak pred Haškim tribunalom Nastavak suđenja Karadžiću, Perišiću i Stanišiću

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.