Nastavak suđenja Jociću za ubistvo Pukanića

Izvor: Studio B, 10.Okt.2011, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja Jociću za ubistvo Pukanića

Pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavlja se suđenje Sretenu Jociću i beogradskom delu njegove grupe zbog optužbi da su ubili vlasnika hvatskog "Nacionala" Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franića.

10.10.2011 8:22

Pored Jocića, na optuženičkoj klupi beogradskog suda su Željko Milovanović, koji je osuđen u odsustvu u Županijskom sudu u Zagrebu kao neposredni izvršilac ubistva na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, kao i Milenko Kuzmanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Optužnica srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, nakon što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe bili Željko Milovanović i Aleksandar Kuzmanović.

Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored automobila ubijenog hrvatskog novinara, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela "Jocićeve grupe" trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, koji su 3. novembra u Zagrebu osuđeni na ukupno 150 godina zatvora zbog ubistva Pukanića i Franića.

Robert Matanić, kao organizator zločinačke grupe, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 33 godine zatvora, a zbog pomaganja u ubistvu na po 16 godina osuđeni su njegov brat Luka Matanić i Amir Mafalani.

Gudurić, koji je trebalo da puca na Pukanića ukoliko zakaže eksplozivna naprava, osuđen je na 30 godina, a Đurović, kao veza između naručioca ubistva i izvršioca na 15 godina zatvora.

Prema srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Zagrebački sud nije utvrdio postojanje zločinačke organizacije, kako se navodi u optužnici, kao ni naručioca ubistva, pa tako i motiv Pukanićeve likvidacije.

Motiv optuženih za to ubistvo, prema stavu suda u Zagrebu, bilo je koristoljublje budući da su za ubistvo jednog od najeksponiranijih novinara na ovim prostorima dobili 1,5 miliona evra.

Taj sud smatra da samo Đurović, koji je bio veza između nepoznatog naručioca i izvršioca i koji je podsticao na to ubistvo, zna ko je naručilac Pukanićevog ubistva.

Đurović je, međutim, u januaru, svedočeći putem video konferencijeske veze sa županijskim sudom u Zagrebu, branio pred Specijalnim sudom u Beogradu svog kuma Jocića navodeći da on nema nikakve veze sa ubistvom vlasnika hvatskog "Nacionala".

Svoju tvrdnju Đurović je potkrepio upravo navodima presude Županijskog suda u Zagrebu u kojoj se Jocić ni ne pominje, dok ga sprsko tužilaštov za organizovani kriminal tereti kao organizatora te likvidacije.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.