Izvor: B92, 20.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak procesa "Zemunski klan"

Beograd -- Na suđenju zemunskom klanu završeno je izjašnjavanje optuženih, koji su i na ponovljenom suđenju negirali krivicu.

Kako bi se izbeglo odugovlačenje suđenja zbog povlačenja prethodnog sudije, sudija Milimir Lukić najavio je da će pre početka dokaznog potupka, kao i u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića, tražiti da se već izvedeni dokazi samo pročitaju, a ne da se ponovo izvode. Pre toga, na posebnim sednicama u četvrtak i petak, saslušaće predloge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svih stranaka.

I poslednja trojica optuženih na suđenju zemunskom klanu negirali su učešće u krivičnim delima. Bivši policijski inspektor Slobodan Pažin kaže da nije pomagao "zemuncima", kao i da nisu tačne tvrdnje da je on odvratio Dušana Spasojevića od ubistva tadašnjeg ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića.

Optuženi vođa veterničkog klana Nenad Opačić i optuženi Dalibor Nišović optužili su svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića da im je "sve namestio". Posle njihovih iskaza trebalo bi da počne od početka i dokazni postupak.

Ublažiti vraćanje suđenja na početak

Kako bi se ublažio odlazak sudije Marka Kljajevića, odnosno vraćanje suđenja na početak, sudije koje sude u dva predmeta - zemunski klan i ubistvo premijera Đinđića - odlučili su da zakažu zatvorene sednice i saslušaju predloge odbrane i tužioca.

Novi zakon o krivičnom postupku dozvoljava da se do sada saslušani svedoci ne saslušavaju ponovo, već da se po dozvoli posebnog veća njihovi iskazi smo pročitaju.

Pre toga predsednik veća mora da prikupi predloge stranaka. Oba suđenja traju već dve i po godine i do sada je saslušan veliki broj svedoka i veštaka, objašnjava portparolka suda Maja Kovačević.

"Ponovno njihovo saslušavanje uzelo bi dosta vremena, a s obzirom na to da su saslušanju prisustvovali svi optuženi, branioci i tužioci, postoji mogućnost da veće zatraži odluku da se sve to samo čita. Tako bi se ubrzao taj dokazni postupak i tako bi mogli veoma brzo da dođemo do onog trenutka do kog je došlo suđenje pred sudijom Kljajevićem", kaže ona.

Kovečevićeva kaže da razume odjeke koje je u javnosti imalo vraćanje suđenja za ubistvo Zorana Đinđića na početak, ali kaže da će sud pokazati da je svestan odgovornosti koja je pred njim.

"Odlazak jednog sudije ne znači zaustavljanje ni suda ni suđenja. Svesni smo dogovornosti koju imamo i svesni smo da odlazak sudije Kljajevića, odnosno činjenica da smo morali da počnemo suđenje od početka može da poljulja poverenje javnosti. Trudimo se da to suđenje privedemo kraju i ono ima prioritet u odnosu na sva druga", kaže ona.

Nastavak suđenja za ubistvo premijera zakazano je za prvu nedelju oktobra, a suđenje "zemuncima" za drugi deo oktobra. Do tada će biti jasno koji će se dokazi čitati, a koji ponovo izvoditi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.