Izvor: B92, 20.Feb.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje u kragujevačkim porodicama

Beograd -- Kragujevačka policija sve češće interveniše zbog svađa i tuča u kragujevačkim porodicama.

Sindikalni lideri tvrde da je jedan od sve češćih uzroka nasilništva u porodici, nezaposlenost i besparica brojnih radnika koji su kao viškovi ostali bez posla, pa sada ne mogu da izdržavaju porodice.

Socijalni radnici, međutim, naglašavaju da teške životne okolnosti mogu biti samo okidač kod ljudi koji su već imali nasilničke predispozicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Intervencije zbog porodičnih svađa i tuča predstavljaju svakodnevicu kragujevačkih policajaca.

Pre pet godina incidenti u porodici činili su samo 10 odsto ukupnih prekršaja javnog reda i mira.

Sada je to procenat od 40 odsto.

Ako se ovaj trend nastavi, policija će češće intervenisati u stanovima Kragujevčana, nego u kafanama i diskotekama. Drastičan rast beleži i broj otkrivenih slučajeva nasilja u porodici.

Sindikalni lideri svedoče da im se za pomoć sve češće obraćaju očajne supruge bivših radnika kragujevačkih preduzeća koji su u prethodnih pet godina ostali bez posla.

Najviše ih je, kažu, iz fabrike automobila i Zastava oružja.

Nasilje je duboko utkano u patrijarhalni model društvenog života, tvrde socijalni radnici, pa stresne i krizne situacije kao što su ostanak bez posla ili besparica postaju dodatni inicijatori nasilja.

Nasilnika, tvrde socijalni radnici, do sada je bilo u svim društvenim slojevima. Međutim, u Srbiji nikada nisu rađena istraživanja koja bi mogla da pokažu da li i u kojoj meri nezaposlenost i beznađe mogu biti okidači koji dodatno utiču na nasilno ponašanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.