Nasilje nad ženama: Prijava tek prvi korak u borbi (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2021, 12:16

Nasilje nad ženama: Prijava tek prvi korak u borbi (AUDIO)

Tendencija u našem društvu je da se žrtve sve više ohrabruju da prijave nasilje koje im se dogodilo, što znači da raste poverenje u institucije. Međutim, to istovremeno ne znači da su one u ovom trenutku dovoljno hrabre.

Kod njih i dalje postoji bojazan od toga šta će biti kada nasilnik izađe iz pritvora, kao i od mnogo drugih stvari. O tome na koje načine treba osnaživati i ohrabrivati žrtve da prijave nasilnike i kako ta borba može postati efikasnija, sa nadležnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudima iz sfera koje se o tome brinu, razgovarala za RNS Marija Maleš.

Žrtvama nasilja potrebnjo je mnogo pažnje, saosećanja, razumevanja, poštovanja da bi savladale bol, strah, sramotu i bile ohrabrene da prijave nasiliništvo, ali to je tek prvi korak.

Ohrabrenje je potrebno i u toku celog sudskog postupka kao i nakon izricanja presude nasilniku kako bi žrtvama zacelile rane i nastavile život.

Institucije sistema i civilni sektor su u tom odgovornom poslu na zajedničkom zadatku, kaže pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović.

"Na žalost, mnogo je situacija kada se žrtve ne usuđuju da prijave naslinike nadležnim državnim organima ali moramo da radimo na razvijanju sistema".

Mnogo je slučajeva koji intrigiraju javnost i činjenica je da su to situacije akda s ežrtve nisu obražale nadležnim organima duži period.

Da bi se žrtva prijavila instituciji ona mora biti sigurna da će imati državu kao garanta sigurnosti.

Ivana Zelić iz udruženja "Krug Vojvodine" kaže da prijava nasilja jeste težak korak za žrtvu a takođe, njom se ne rešavaju svi problemi. Ona je tim tek ušla u sistem i počela da se bori. Zabluda je da nasilje prestaje kad se nasilnik prijavi.

Detaljno poslušajte u narednom prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.