Naša tema: Priča o strankama i (iz)biračima

Izvor: BKTV News, 31.Okt.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša tema: Priča o strankama i (iz)biračima

Biračko telo u poslednjih 23 godine srpskog višestrančkog sistema nije bitnije promenilo svoju političku svest o karakteru vlasti, partija i političkih lidera. Ono što se menjalo u biračkoj svesti je polarizacija stavova, počev od nacionalnih vrednosti devedestih godina, tranzicionih nakon okotobra 2000. godine, do krajnje socijalnih u današnje vreme. Istraživanja pokazuju da Srbija u svojoj „mapi“ biračkog tela ima posla sa prosečnim biračem, sa srednjom stručnom spremom, srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godina, usmerenog na informsanje iz tabloidne štampe i moćnih TV stanica. Biračko telo koje je 2008. godine u većini glasalo za DS, sada se opredeljuje za politiku SNS.
Vodeće partije u Srbiji „love“ suštinski isto biračko telo, skoro po političkim uslovnim refleksima poznatim kao „Pavljovljev efekat“. Rad na političkom „uslovnom refleksu“ biračkog tela prema vodećim partijama ide preko moćnih TV stnica i tabloida neprekidnim „ispiranjem mozga“, spinovanjem ili vulgarnim populističkim kampanjama. Devedesetih godina vodeće partije u Srbiji su se više bavile proterivanjem „veštica“, busajući se u prsa da su na svetlost dana isterali „izdajnike“.
Danas je na snazi nova politička matrica. Aktuelne su potrage za korupcionašima, mafijašima, lopurdama… Srbija je jedna od retkih zemalja koja može da se pohvali podatkom da ima 49 odsto građana sa završenom srednjom školom, a da visoko ili više obrazovanje ima 16 odsto populacije. Ipak, najveći broj njih ne glasa. Nivo spoznaje prosečnog birača za politiku i izražavanje političkog opredeljenja zavisno je od elektronskih medija, pre svega TV, Interneta, odnosno društvenih mreža i tabloidne štampe.
Srpski glasač voli emisije za narodne mase, ne preterano rafinirane – rialiti programe, muzičke emisije, ne propušta vesti, a prati i sport. Najveći broj onih koji imaju pravo glasa i izlaze na birališta je bez stalnog zaposlenja ili su u pitanju penzioneri. Zvanična statistika pokazuje: Srbija ima registrovano 5,9 miliona birača. Bez ijednog dana škole je 2,7 odsto birača. S nepotpunom osnovnom školom je 11 odsto birača. Osnovno obrazovanje ima 21 odsto birača. Srednju školu je završilo 49 odsto birača. Visoko ili više obrazovanje ima 16 odsto birača. Kategorija srednje klase sa fakultetskom diplomom koju čini oko 16 odsto biračkog tela je skoro razorena, pa veći deo biračke energije i opredeljenje za prtije i vođe je u kategoriji sa srednjom školom od 49 odsto. Tako da se politika redukovala na niske „frekvencije”. U ponudi je uglavnom političko reklamerstvo i providan marketing.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.