Naša svakodnevnica: Namet na vilajet

Izvor: BKTV News, 04.Okt.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša svakodnevnica: Namet na vilajet

Srbija je država sa visokim stepenom siromaštva i nezaposlenosti, nepismenosti, kao i sa slabom socijalnom i zdravstvenom zaštitom. Srbija je država koja je ušla u zonu „visoke zaduženosti“ u kojoj vlada korupcija koja je u vrhu Evrope. Srbiju vodi politička i ekonomska oligarhija koja se bogati na račun svojih birača i korisnika usluga. Sve bi to bilo razumljivo kada u Srbiji ne bi vladao socijalni i ekonomski „mrak“ u kome se svesno ne želi da vidi dubina naše krize i poniranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Velike nestašice ulja i šećera, visoka trgovačka marža, bogaćenje na raznim oblicima zelenaštva i stvaranje državnih tajkuna postala je naša svakodnevica. Prave se poreski zakoni koji najviše opterećuju sirotinju, a najmanje bogate. Država „guli“ kožu siromašnoj većini i toleriše bogate koji podržavaju partije na vlasti i političku oligarhiju. Bogati su finansijeri partija i političara, a svi uzimaju od siromašne većine. Siromašna većina se poziva da bude revnosni glasač i faktor (pseudo)demokratije, a bogata manjina da korsiti usluge te iste „demokratije“.
Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da će od oktobra građani sa visokim prihodima biti pozvani da prijave svu svoju imovinu. Prema njegovim rečima, tako će se videti da li uredno plaćaju porez. Dinkić je rekao da će se tako videti ko ima velike vile i imanja koje treba oporezovati u slučaju da to već nije urađeno. Dinkić koji se sada pokazuje kao veliki zaštitnik siromašnih među prvima je nametnuo teške namete siromašnima i dozvolio bogaćenje oligarhiji. Dinkić je, recimo, namerno propustio priliku da javnost sagleda koje veoma bogat, i to u vreme prelaza sa nemačke marke na evro. Upravo je Dinkić insistirao na tome da frizeri i krojači imaju fiskalne kase, ali tu obavezu nije nametnuo lekarima, advokatima i drugim profesijama sa unosnim zaradama u tzv. privatnoj praksi. Ministar Dinkić sada priča kako je potrebno videti da li postoje crni izvori kako bi na adekvatan način bili oporezovani.
Zanimljiv je podatak da se u izveštaju „World Ultra Wealth Report 2012-2013“ od ukupno 45 evropskih zemalja Srbija nalazi na 29. mestu po broju multimilionera. Podaci govore da u Srbiji ima 90 multimilionera čije se bogatstvo procenjuje na 11 milijardi dolara, a da ih je prošle godine u Srbiji bilo 120 sa procenjenim bogatstvom od 15 milijardi dolara. Ovo ukazuje ne na propadanje multimilionera, već na seobu njihovog kapitala van Srbije gde neće plaćati poreze na ekstradohodak. Za to vreme u Srbiji se love građani koji su poreznicima dužni od tri do pet hiljada dinara, uz pretnju da će im stvari biti popisane, a zatim i zaplenjene.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.