Izvor: Blic, 29.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napali su me, onda sam ugledao krv

Napali su me, onda sam ugledao krv

U neredima koji su izbili ispred novosadskog 'Spensa' u petak, 26. decembra, za vreme utakmice Kupa 'Radivoja Koraća' između 'Zvezde' i 'Partizana', trojica Novosađana izbodeni su nožem, sedamnaest ih je lakše povređeno, kao i trojica policajaca i sedam žandara. Razbijeno je više izloga na zapadnoj strani centra 'Vojvodina', kao i aparat na obližnjoj pumpi. Kolika je ukupna materijalna šteta, za sada još nema zvaničnih podataka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Zbog vandalizma, koji su započeli navijači koji nisu uspeli da uđu u halu, policija je pokrenula 37 prekršajnih prijava, nakon saslušanja 42 svedoka. Po zaključku SUP-a, pojedini učesnici nereda za ovakvo ponašanje nisu bili motivisani sportskim događajem, već 'smišljenim i isplaniranim akcijama uz cilju narušavanja javnog reda i mira'. Između ostalog, policija je otkrila da su iz kola beogradske registracije, za čijim je volanom tada sedeo Uroš Ajramović, deljene bejzbol palice navijačima 'Crvene zvezde'.

Najteže posledice nereda pretrpeli su Novosađani Miodrag Šefer (55), Veljko Marković (54) i Branislav Lukić, stanari zgrada u Ulici Džona Lenona, koji su, pokušavajući da zaštite svoju imovinu, izbodeni nožem u predelu stomaka. Sva trojica su zbrinuta na odeljenju abdominalne hirurgije Kliničkog centra i po izveštajima dežurnih lekara njihovo stanje je stabilno.

- Sve je počelo kada navijači nisu uspeli da uđu u halu. Pokušali su da se probiju, ali ih je policija potisnula baš ka našoj ulici. U toj gužvi počeli su da lupaju sve redom. Videli smo šta se dešava i rešio sam da izađem iz zgrade i pokušam da spasem to malo sirotinje od moga automobila. Čim sam sišao, video sam kako Lukića udaraju pesnicom i on pada. Mene su gurnuli, bar sam tako mislio narednih petnaest minuta dok nisam osetio bol i video da sam krvav - priča Veljko Marković. On najviše krivi organizatore, jer smatra da veliki turniri ne treba da se organizuju uoči izbora kada su strasti uzburkane, a ako se već mora, ovakva događanja moraju se predvideti i sprečiti.

Ni drugi povređeni, priča Lukić, nisu odmah osetili ubod noža, a policija im je objasnila da je to stoga što je sečivo bilo tanko i oštro.

- Nismo ni sanjali šta će nam se dogoditi. Hteo sam mirno da razgovaram sa mladićima i objasnim im da nije rešenje da lupaju sve oko sebe. Međutim, oni su nosili flaše u rukama, verovatno su bili pijani ili drogirani. Svi su bili mladi, od 20 do 23 godine, i mislim da bih mogao da ih prepoznam, iako sam ih prvi put video - priseća se povređeni Lukić i napominje da, iako je policija donosila slike_arhiva na identifikaciju, još nisu prepoznali počinioce.

- Ovo je sramota i bezobrazluk. Oružje nikada nisam nosio, ali posle ovoga, čovek mora da se naoruža da bi se odbranio. Ljudi danas ne mogu slobodno da hodaju ulicama od baraba i bitangi koje nose sve od noža do 'heklera' - ogorčen je Veljkov prijatelj Rade Krneta koga smo zatekli u poseti. Hana Dunđerov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.