Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnute hrvatske diplomate u BGD

Beograd -- U sredu uveče su napadnuti zamenik hrvatskog ambasadora i diplomata. B92 saznaje: nije na nacionalnoj osnovi.

Kako B92 nezvanično saznaje napadači su pripadnici obezbedjenja jedne od okolnih zgrada i navodno incident nije bio na nacionalnoj osnovi. Do napada je došlo oko 23 sata dok su zamenik ambasadora Branimir Lončar i diplomata Branko Herceg sedeli u automobilu sa tablicama hrvatske ambasade u Ulici Sanje Živanović 34. Tada im je prišao zasad nepoznati muškarac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i počeo da ih psuje. Lončar je pozvao policiju.

Kada se taj muškarac udaljio, iz audija sa italijanskim tablicama koji je bio u blizini izašla su trojica muškaraca koji su se nastavili da psuju diplomate.

Jedan od njih je pokušao da otvori vrata automobila, kako nije uspeo, nogom je razbio staklo na automobilu s hrvatskim diplomatima, a onda kroz prozor pesnicom po licu nekoliko puta udario prvog sekretara hrvatske ambasade Hercega. Zamenik Hrvatskog ambasadora i prvi sekretar ambasade policiji su dali opise napadača.

MUP Srbije potvrdio je u svom saopštenju tok incidenta i saopštio da intenzivno traga za počiniocima. Hrvatske diplomate nisu zatražile pomoć lekara.

Povodom napada na dvojicu diplomata Ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore uputio je danas šefu hrvatske diplomatije Kolindi Grabar-Kitarović izraze najdublje osude ovog čina. Drašković je istakao da policija intenzivno traga za počiniocima.

Reakcije hrvatskih zvaničnika

Premijer Hrvatske Ivo Sanader najavio je danas da će Hrvatska od vlasti u Srbiji zatražiti da istraže napad na dvojicu hrvatskih diplomata u Beogradu.

"Čekam kompletne informacije, a sigurno je da ćemo uložiti protestnu notu i zatražiti da srpskih vlasti da istraže sve u vezi sa tim događajem", rekao je Sanader u Budimpešti posle zajedničke sednice hrvatske i mađarske vlade.

Sanader je rekao da veruje da je reč o pojedinačnom incidentu i da nema nikakvih drugih političkih implikacija, prenela je agencija Hina.Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske uputilo je oštar protest zbog napada na službenike ambasade u Beogradu.

Hrvatska je uručila protestnu notu ambasadoru Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj, Radivoju Cvjetičaninu, povodom fizičkog napada na službenike hrvatske ambasade. Kako uz ostalo stoji u protestnoj noti hrvatskog Ministarstva inostranih poslova, hrvatska strana izražava oštar protest povodom napada, i zahteva potpune informacije o napadu.

Hrvatska strana traži da počinioci budu što pre otkriveni i kažnjeni, i traži punu garanciju za sigurnost službenika ambasade Republike Hrvatske u SCG. Ambasador Cvjetičanin izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja i uverenje da će sve biti učinjeno kako bi počinioci bili otkriveni i kažnjeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.