Izvor: Blic, 08.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše lažnjaka na pijacama

Najviše lažnjaka na pijacama

Falsifikatori najčešće krivotvore novčanice od 50 evra i 1.000 dinara, te bi na njih građani trebalo da obrate posebnu pažnju - pokazuju najnoviji podaci novosadskog SUP-a.

Slično je i u drugim krajevima Srbije. Veći apoeni lažnog novca se najčešće proturaju na buvljacima i stočnim pijacama, zbog brze trgovine i nemogućnosti stručne provere, dok se manji iznosi uglavnom unovčavaju na trafikama i u prodavnicama. Iz policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upozoravaju na činjenicu da se u poslednje vreme pojavio i lažnjak od 500 evra koji dobro prolazi, jer građani uglavnom ne znaju kako izgleda original.

Vinko Radenović, šef Odseka za privredni kriminal SUP-a Niš, kaže za 'Blic' da su lažne novčanice od 50 evra veoma dobro urađene, kao i lažni dinari. Ipak, njegov kolega Milovan Forkapa iz novosadske policije kaže da je 'prosto neverovatno koliko su prodavci naivni, neoprezni i neupućeni', jer često primaju čak i falsifikate koje je uz malo pažnje lako primetiti golim okom. Kao primer Forkapa navodi lažnu novčanicu od 1.000 dinara koja urađena od papira lošeg kvaliteta, nema metalnu nit, a od originala se razlikuje i u pet boja, ali su je prodavci ipak primali. Forkapa dodaje da je najviše naivnih prodavaca bilo je na području Bečeja. - Nažalost, u svim slučajevima prodavci su reagovali neoprezno, a kada su utvrdili da su novčanice lažne, policiji su davali šturi opis rasturača, za koje su tvrdili da ih nikada nisu videli. Sećam se da je dobar opis falsifikatora dala jedna prodavačica iz Bečeja. Kod nje je ušao momak koji je za lažnih 1.000 dinara kupio predmet koji košta 180. Posumnjala je da nešto nije u redu kada je momak sledećeg dana hteo da kupi isti predmet i ponovo da ga plati sa 1.000 lažnih dinara - kaže Forkapa.

Iskustvo policije pokazuje da rasturači lažnog novca po pravilu biraju vreme kada su u prodavnicama gužve. Najčešće u prodavnicu ulaze uveče, prave gužvu uz izgovor da su u žurbi, te prodavci nasednu na njihove priče. Rasturači se regrutuju po kafićima i to su, kaže Forkapa, gotovo uvek nezaposlene osobe. Oni kupuju falsifikate po ceni koja je upola manja od stvarne vrednosti novčanice.

Miroslav Alimpić, istražni sudija Okružnog suda u Novom Sadu, koji je vodio nekoliko istraga zbog falsifikovanja novca, kaže za 'Blic' da većina privedenih zbog rasturanja lažnjaka tvrdi da nije znala da su novčanice lažne.

- Ima slučajeva da građani prime falsifikovani novac, a da to zaista ne znaju. Da ne bi bili na gubitku, pokušavaju da se izvade tako što falsifikovani novac proture dalje. Time čine krivično delo - ističe Alimpić. Lažne novčanice koje su se pojavile u Novom Sadu i okolini, primećene su i u drugim delovima Srbije, a smatra se da potiču iz okolnih zemalja. Radomir Vujačić, predsednik istražnog odeljenja Opštinskog suda u Nišu, kaže za 'Blic' da je nešto veći broj krivičnih dela falsifikovanja novca primetan od 1993. godine, a da lažnjaci najčešće stižu iz Bugarske. Poznat je slučaj da je u noći između 24. i 25. juna prošle godine, na jugoslovensko-bugarskoj granici kod sela Halovo, policija zaplenila vreću sa 100.000 falsifikovanih dolara zavidnog kvaliteta. A u vranjskom kraju, pretprošle godine je Bedri Ibrahimi iz Prištine uneo 486 lažnih novčanica od po 500 maraka, poreklom iz Bugarske. Ekipa 'Blica' Lažnjacima plaćeni muzika i prasići

Policijska iskustva su pokazala da falsifikatori i rasturači lažnog novca ne prezaju od poturanja lažnjaka u svim mogućim poslovima i na svim mogućim mestima.

Tako je zabeleženo da je u aprilu prošle godine jednom orkestru za svirku na festivalu 'Slavuj Crnorečja' u Bogovini kod Boljevca plaćeno lažnom novčanicom od 500 maraka. Sreten Jenić iz borskog sela Zlot prošao je još gore: čoveku iz Bošnjana kod Paraćina prodao je kravu za 1.200 maraka, a kada je došao u banku ustanovio da je novčanica od 1.000 maraka lažna. Falsifikovanim novcem u Kruševcu i okolini kupovana je razna roba, od stoke do automobila. Od žitelja jednog kruševačkog sela, na primer, dve nepoznate osobe kupile su automobil isplativši vlasniku 49 lažnih novčanica od po 50 evra. Falsifikat je prijavio i jedan zemljoradnik koji je novac dobio prilikom prodaje praseta. Falsifikati iz kućne radinosti

Prošle godine je policija otkrila nekoliko štamparija lažnog novca u kućnoj radinosti. Tako je u junu u kući Nebojše Jovančića u selu Medoševac kod Niša nađena mala štamparija novca, ostaci falsifikovanih novčanica koje je Jovančić palio u šporetu i 406 lažnih novčanica od 1.000 dinara.

Kruševačka policija je krajem godine otkrila da je Kruševljanin Slobodan Lazić u svom stanu pravio dinare i evre uz pomoć kompjutere 'pentium', a jedna štamparija lažnjaka nađena je i u Trbušanima kod Čačka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.