Nadgledaju liniju i čekaju „skajp”

Izvor: Politika, 10.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadgledaju liniju i čekaju „skajp”

Administrativnu liniju sa KiM, dužine 400 kilometara obezbeđuje 900 pripadnika policije, među kojima je 500 žandarma

Četiri sobe sa po dva kreveta i tek toliko prostora da pored može da se stane na dve noge. U kupatilu, koje teško da tako može da se nazove, temperatura je nekoliko stepeni viša od spoljne. Pored je prostorija koja liči na kuhinju. Dnevni boravak sa drvenim stolom i klupama greje „smederevac”. To je u baraci jedina prostorija u kojoj mogu da se „ogreju” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pripadnici jedinice Žandarmerije na položaju Čar, u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa KiM.

Minus 15 stepeni Celzijusovih bila je u četvrtak najviša dnevna temperatura na ovom položaju jedinice, na oko 800 metara nadmorske visine.

Novinarske ekipe opremljene žandarskim maskirnim vetrovkama stigle su dotle u konvoju džipova, zajedno sa Miloradom Veljovićem, direktorom policije i Bratislavom Dikićem, komandantom Žandarmerije, koji su u pratnji najbližih saradnika obišli deo ove jedinice.

Stanje bezbednosti je u Kopnenoj zoni bilo „stabilno” bez, kako je prisutne izvestio Dikić, „opterećujućih faktora koji bi mogli da naruše mir”. Teški zadaci kao što su bezbednost građana, suzbijanje organizovanog kriminala i terorizma, kao i obezbeđenje administrativne linije ne muči pripadnike Žandarmerije, već loši uslovi u kojima na ovim položajima žive i rade.

– Baraku smo sami napravili. Ovi uslovi su teški, a zamislite kako je bilo pre nekoliko godina kada smo spavali u zemunicama. Ovde boravimo po 15 dana, a hrana i voda nam stižu na pet dana – rekao je u razgovoru sa novinarem „Politike” jedan od pripadnika Žandarmerije.

Naš sagovornik kaže da će mnogo značiti uvođenje Interneta, samim tim i „skajpa” preko kojeg bi pripadnici na ovom položaju mogli da komuniciraju sa najbližima. Komandant Žandarmerije najavio je uvođenje Interneta na položaje Žandarmerije duž administrativne linije za ovu godinu.

Žandarmeriju je na ovom položaju 2006. godine zadesila „mišja groznica” od koje je obolelo 26 pripadnika jedinice.

Naš sagovornik kaže da Žandarmerija ima dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom u selu Čar, koje broji jedva dvadesetak domaćinstava.

Usputna „stanica” na putu do Čara bio je položaj Muhovac, na kojem se nalaze pripadnici multietničke policije na samo nekoliko desetina metara uz liniju sa KiM. Okolina sela Muhovac sa oko stotinak domaćinstava bila je „prava ravnica” u odnosu na uspon prema Čaru.

Prohodnost puteva od Komandno-operativnog centra u Ristovcu, koji se nalazi na devet kilometara od Bujanovca, odakle smo krenuli, omogućili su zajedničkim snagama Vojska Srbije i Žandarmerija. I pored toga, sneg je bio visok što je u nekoliko navrata dovelo do proklizavanja i zaglavljivanja „difendera” u kojem su bili novinari. Administrativnu liniju sa KiM, dužine oko 400 kilometara obezbeđuje oko 900 pripadnika policije, među kojima je 500 žandarma.

Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Pod budnim okom Žandarmerije

Bratislav Dikić je, predstavljajući novinarima rad Komandno-operativnog centara u Ristovcu naglasio da Žandarmerija ima odličnu saradnju sa Vojskom Srbije i Kforom sa druge strane linije. Novinari su „na licu mesta” gledali putem video-nadzora sa „običnim” i termovizijskim kamerama kako žandarmerija na terenu kontroliše situaciju i sprečava ilegalne prelaze administrativne linije i šverc akcizne robe i stoke.

– Putem sistema dži-pi-es navigacije pratimo stanje na terenu. Nadzor se obavlja sa tri mesta, iz Beograda, ovog komandno-operativnog centra i sa samih položaja jedinice. U svakom trenutku znamo gde su nam patrole, što je naročito važno prilikom terorističkih napada – objasnio je Dikić.

objavljeno: 11.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.