Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 11:13

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, obeležava se i ove godine sa ciljem da se podigne pažnja javnosti o potrebama koje život znače, kao i da se zahvali svim dobrovoljnim davaocima koji nesebično učestvuju u akcijama davanja krvi.

Magdalena Seleši i Ana Vozar su već duži niz godina članice „Izvornog kluba 100“, kojeg čine osobe koje su dobrovoljno dale krv više od 100 puta. Prvi put su odlučile da daju krv pre više od 30 godina, a želja im je da svojim primerom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podignu svest ljudi o značaju tog humanog čina.

Magdalena Seleši - "Izvorni klub 100“ : "Neko me pita šta ja imam od toga, kakve koristi, pa sad velike neke koristi nema. Dajemo krv ne zato što nekome od naših treba nego zato što smo zdravi pa možemo dati krv. Svi mi dok tako dajemo bez nekog uslovljavanja, ne daj bože ako nama zatreba ili nekom našem sutra, biće i za nas.“

Ana Vozar - "Izvorni klub 100“: Ja mislim da je to dobro i za naš organizam. Obnavlja se krv a i dobro je, humano je kad nekom treba krv, ne daj bože da treba nekom od nas krv a nema a nema ko da da, to bi bila velika katastrofa.”

Povodom Nacionalnog dana davalaca krvi, Novosađani su imali priliku da svojim nesebičnim gestom doniraju ovu dragocenu tečnost u transfuziomobilu na Trgu slobode.

"Davao sam sedam puta krv do sada, a na to sam se odlučio zato što je moj pokojni otac bio dobrovoljni davalac krvi i on je dao krv preko sto puta i samim tim to je prešlo na mene.“

Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina koja ispunjava sve neophodne medicinske uslove, koji se obavljaju neposredno pre davanja krvi. Krv mogu dati i osobe vakcinisane protiv Kovida-19.

Dr Milana Beronja, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine:  "Za Sinofarm i Fajzerovu vakcinu ne mora da se odlaže davanje, znači mogu odmah nakon primljene vakcine ali makar neka sačekaju jedan do dva dana da se vidi da li će biti neke reakcije na vakcinu, da bi smo onda odložili davanje. Ukoliko su primili Sputnjik ili Astra Zeneka vakcinu, odlaže se za 14 dana ukoliko nije bilo nikakve reakcije na vakcinu.“

Prema poslednjim podacima, u zdravstvenim ustanovama trenutno nedostaju sve krvne grupe, a posebno nulta i krvne grupe sa negativnim Rh faktorom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.