Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na suđenju alibi za 11. mart

Beograd -- Trojica pripadnika rasformiranog JSO-a dali su u Specijalnom sudu alibi prvooptuženima za atentat, ali su govorili o 11. martu.

Oni su na sudu ispričali da su 11. marta 2003. godine, dan pre nego što je ubijen premijer Zoran Đinđić, Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović bili u bazi Jedinice za specijalne operacije u Kuli, gde se održavala padobranska obuka. Prema optužnici, Jovanović je sa pripadnicima zemunskog klana dolazio u kancelariju u Ulici admirala Geprata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pre 12. marta, čekajući da se premijer pojavi u vladi.

U optužnici nije navedeno gde se nalazio optuženi Ulemek 11. marta, ali su svedoci saradnici kazali da se krio u stanu na Novom Beogradu od početka marta 2003. godine.

Bivši pripadnik JSO Mićo Petraković rekao je da je Zvezdan Jovanović 11. marta skakao padobranom i da ga je više puta tog dana video u bazi u Kuli. Takođe je naveo da je tada video i Milorada Ulemeka.

Na iskaz ovog svedoka primedbu je imao advokat porodice Đinđić Srđa Popović, koji je rekao da među pripadnicima JSO i dalje postoji "zakon ćutanja".

"Ulemek je rekao da razume što o događaju u Meljaku ne žele da govore pripadnici SAJ, pošto hoće da zaštite jedinicu. I ovde je ista priča, jer za ovog svedoka i dalje postoji jedinica i tobožnji moralni kodeks", ocenio je advokat Popović.

Nekadašnji pomoćnik komandanta za logistiku JSO-a Dragoslav Krsmanović i rukovodilac službe obezbeđenja u toj jedinici Zoran Vulić takođe su ispričali da su Jovanović i Ulemek 11. marta bili u Kuli.

Krsmanović je kazao da je 13. ili 14. marta u bazu u Kuli došao Nenad Šare, koji je bio u obezbeđenju Ulemeka i da je doneo papir na kome je pisalo "ja sa ovim nemam ništa, držite se dostojanstveno". Pripadnici JSO-a koji su pročitali poruku, zaključili su da je poruku napisao Ulemek.

Advokat Srđa Popović je upitao svedoka da li je on o toj poruci, pošto je za Ulemekom već bila raspisana poternica, obavestio MUP Srbije, na šta je Krsmanović kazao da nije.

Sva trojica svedoka su kazala da se ne sećaju ko je 12. marta bio dežurni oficir JSO u Kuli.

Sudija Nata Mesarević je za petak, 19. januara, zakazala suočavanje svedoka-saradnika Miladina Suvajdžića i Dejana Milenkovića sa optuženim Aleksandrom Simovićem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.