Izvor: Blic, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na samrti jeo stočnu hranu

Na samrti jeo stočnu hranu

SMEDEREVO - Verovatno se još ne bi saznalo za tragičan kraj supružnika Cvetina (75) i Šefkete G. (73) iz smederevskog naselja Orešac koji su, prema prvim nalazima patologa, umrli od 'zapuštenosti, izgladnelosti i hladnoće', da Šefketina sestra nije alarmirala policiju prijavljujući njen nestanak.

Direktor Centra za socijalni rad u Smederevu Miodrag Nadaškić izjavio je agenciji Beta da Cvetin i Šefketa nisu bili evidentirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korisnici socijalne pomoći.

'Cvetin je 2002. godine podneo neki zahtev, ali nikada taj predmet nije bio aktiviran. Moguće je da se Cvetan i pojavio u Centru, ali ne znamo zašto predmet nije aktiviran. Mi reagujemo čim se neko javi za pomoć, ili doznamo za socijalni slučaj kome je potrebna pomoć. Ali ne možemo biti krivi za svačiju smrt od gladi', rekao je Nadaškić.

Prema saznanjima 'Blica', policija je najpre otkrila samo Cvetinovo telo. Iako je imao dve kuće, on je poslednje dane proveo u šupi sa zamandaljenim vratima.

- Nađen je sklupčan na podu, u ritama. Leš je bio u poodmakloj fazi raspadanja. Pored kreveta bilo je pismo datirano na 11. novembar. U njemu Cvetin poziva sina u pomoć, navodeći da ga je žena napustila, uništila sva njegova dokumenta i ostavila bez sredstava za život. U pismu još navodi da nema hrane i da danima jede samo prekrupu za svinje - navodi izvor 'Blica' blizak policiji.

Verujući u navode iz pisma da je žena otišla od Cvetina, policija je tek nakon pet dana ušla u dvospratnu kuću i na spratu našla Šefketino telo.

- Starica je, po svemu sudeći, umrla prva, a Cvetin to nije znao jer danima nije izlazio iz trošne šupe. Sa sinom, koji je živi u Beogradu, Cvetin i Šefketa nisu razgovarali sedam godina - tvrdi naš izvor u policiji.

Porodična kuća staraca nalazi se u gotovo nenaseljenom delu Orešca, a u okolne kuće vlasnici dolaze uglavnom leti. Prva komšinica Dragica Lukić samo je kazala da je Cvetina videla 10 dana pre nego što je njegov leš otkriven, dok Šefketu nije viđala odranije.

- Nismo hteli da im se mešamo u život. Odakle smo znali da su umrli od gladi? Imali su para, kokoške i svinje. Ona je podizala njegovu penziju i davala mu da jede kada je htela, to je istina - kaže Živorad Živković, jedan od najbližih suseda koji je poslednji video Cvetana živog.

Živković dodaje da je Cvetin dolazio kod njega na kafu i da mu se žalio kako ga je Šefketa ostavila.

- Tražio je cigarete i delovao potpuno izgubljeno i iznemoglo. Od tada ga više nisam video živog. A Šefketa, Bog da joj dušu prosti, tužila je sve komšije zbog izmišljotina: te ukrali joj kokoške, te zaklali kozu. Čak je i rođenog sina tužila jer je htela da ga izbaci iz stana - kaže za 'Blic' Živorad Živković, jedan od najbližih suseda.

Ostale komšije kažu da sa supružnicima nisu bili u dobrim odnosima, niti su im dolazile u kuću. Oni dodaju kako su verovali da je Šefketa otišla u Bosnu kod rođaka.

Za Cvetina, koji je bio pravnik po struci, komšije kažu da je bio tih i povučen čovek, a da je u njihovom odnosu glavnu reč vodila Šefketa.

Jelena Ilić Dr Milivojević: Psihološki problemi

Psihijatar dr Ljiljana Milivojević kaže da je očigledno da je u ovoj porodici vladala neusklađena atmosfera opterećena psihološkom patologijom.

- Verovatno je Šefketa imala određene psihičke probleme. I pokorno ponašanje njenog supruga ukazuje na neusklađene porodične odnose, koji često mogu da eskaliraju upravo u starijim godinama. S druge strane, loš odnos sa sinom ukazuje i na njegovu moralnu odgovornost, jer o starim i bolesnim roditeljima nije vodio računa - kaže doktorka Milivojević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.