Izvor: Politika, 02.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na presudu u čarapama

Republički tužilac suspendovao poslednjih meseci tužioce u Subotici, Zrenjaninu i Rumi

Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović suspendovao je u poslednjih nekoliko meseci trojicu tužilaca. Posle sprovedene interne istrage najviše tužilačke instance u Srbiji, utvrđeno je da su Živko Josimović, opštinski tužilac iz Rume, Jovica Maksimović, okružni tužilac iz Subotice i njegov kolega iz Zrenjanina Dragan Lazić nestručno i nesavesno obavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilačku dužnost.

Osim zajedničkog imenitelja da se prema poslu nisu odnosili onako kako dolikuje, svaki od trojice pomenutih tužilaca će, u svom radnom okruženju, ostati upamćeni po svojim osobenostima. Tako će se sigurno još dugo prepričavati da je subotički okružni tužilac na izricanje presude umeo da dođe izuven, u čarapama, a da je njegov kolega iz Rume odbijao da napusti kancelariju, uprkos odluci o suspenziji.

„Najgrešniji” je, čini se, ipak Dragan Lazić, dojučerašnji okružni tužilac u Zrenjaninu. On je, kako je objavljeno, od stranke u postupku kao „poklon” primio 40 šlepera građevinskog materijala, a kolika je bila njegova „poslovna umešnost” govori i podatak da je isti građevinski materijal za 37.000 evra kasnije prodao Novosađaninu Aleksandru Vojinovu, vlasniku tamošnjeg preduzeća „Dijagonala”.

Za razliku od Lazića, protiv kojeg je podnet zahtev za sprovođenje istrage i koji će, po svemu sudeći, krivično odgovarati, Maksimović i Josimović su, bar za sada, pošteđeni ovakvog tretmana. Detalji u vezi sa slučajevima suspendovanih tužilaca ostali su nepoznati, jer je malo onih koji su bili voljni da govore o tome.

Ono što je, međutim, poznato jeste da se subotičkom tužiocu dešavalo da pojedine krivične prijave „zaboravi” u fiokama i tako spreči da, uglavnom istaknuti i viđeniji meštani odgovaraju za nezakonite poslove.

Tako jeRepubličko tužilaštvo, otkrilo da je Maksimović izdao obavezno uputstvo da se prekine istraga protiv građevinskog preduzimača Zorana Franciškovića i dvoje opštinskih službenika u predmetu sporne prodaje zemljišta za MOL-ovu benzinsku pumpu u centru grada, u čemu je protivpravna korist, kako se procenjuje, bila pola miliona evra, kao i protiv privatnog preduzetnika G. LJ., zbog utaje poreza. Neobična je bila Maksimovićeva upornost da se istraga zaustavi u oba slučaja, iako je RJT predmete vratilo u proceduru opštinskom tužiocu, posle prvog Maksimovićevog pokušaja da ove, i još tri sporna predmeta, zataška.

Takođe, 27. avgusta prošle godine, pravnosnažno je postalo i rešenje kojim se obustavlja postupak protiv Gabrijele Agošton, sekretara opštine, u vreme dok je Jožef Kasa bio gradonačelnik, građevinskih preduzimača Franke i Gabora Nemeša, Josipa Šušnjara, funkcionera u Zavodu za urbanizam i Stevana Toskića. Ovaj slučaj danima je pretresan u medijima, jer je Maksimović hapšenje opštinskih čelnika najavio pre otvaranja istrage, a od Okružnog suda je tražio, što mu je i odobravano, da uhapšeni ostanu u pritvoru od tri do pet meseci.

I dokumentacija o slučaju „Josimović” je, kako je objavljivano, izuzetno obimna. Kako je na jednoj konferenciji za novinare objasnio okružni tužilac u Rumi Ratko Galečić, dokumentacija je izuzetno obimna, a počinje 2003. godine, kada je Josimović, u vreme policijske akcije „Sablja”, suspendovan zbog zloupotrebe službenog položaja. Takođe, tužilac je naveo i da je Josimović, u vreme prve suspenzije, radio u jednom rumskom preduzeću i da je još tada, ako ni zbog čega drugog, morao da bude razrešen, jer je nespojivo da se na sudu pojavljuje kao zastupnik preduzeća protiv svoje tužilačke organizacije.

Pored poklonjenih 40 šlepera cigala, zrenjaninski tužilac Dragan Lazić se, prema nezvaničnim informacijama, dovodi u vezu sa nepravilnostima u krivičnom postupku protiv Milorada Ljubisavljevića (40), zvanog Miško, iz Despotovca.

M. Derikonjić

[objavljeno: 03/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.