Na granicama akcija protiv krijumčarenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na granicama akcija protiv krijumčarenja

BEOGRAD -

Carinske i policijske službe Srbije, Hrvatske i BiH započele su danas zajedničku akciju borbe protiv svih vidova krijumčarenja na graničnim prelazima Batrovci, Sremska Rača i na reci Dunav.

Na prelazima Batrovci i Sremska Rača danas će mešoviti timovi sastavljeni od predstavnika sve tri zemlje posebnu pažnju posvetiti suzbijanju krijumčarenja ilegalnih imigranata, narkotika, oružja i kradenih vozila, a na reci Dunav cigareta i nafte, rečeno je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare u Upravi carine u Beogradu.

Predstavnici carinskih i policijskih službi kazali su da će se u kontroli koristiti najsavremenija oprema, a akcija se sprovodi pod pokroviteljstvom ambasade SAD i u okviru Programa za kontrolu izvoza i bezbednost granica.

Pomoćnik direktora Uprave carina Srbije Nenad Manić je istakao da kriminal ne zna za granice i da je zbog toga neophodno unapređenje međudržavne saradnje, objedinjavanje resursa i razmena informacija radi efikasnijeg reagovanja.

Manić je rekao da "ne sme da postoji bilo kakva prepreka za saradnju i da se samo zajednički možemo izdići iznad onih koji se bave organizovanim kriminalom".

U akciji se koriste savremeni uređaji poput mobilnih skenera, gasnih detektora, pejdžera za detekciju radijacije, digitalnih video endoskopa, termovizijskih kamera, kao i gliseri, motocikli...

Pomoćnik načelnika Uprave prekogranične policije Srbije Zoran Vasković je izjavio da ta uprava svakodnevno sarađuje sa carinom, ali da se sada i zvanično uključila u projekt za unapređenje regionalne saradnje.

Predstavnik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević je izrazio očekivanje da će današnja akcija biti nastavljena i u narednom periodu, u cilju suzbijanja kriminala u regionu.

Predstavnik Uprave carine Hrvatske Antonio Vučnjak je podsetio da će njegova zemlja iduće godine postati punopravna članica EU i da je ta zemlja u prethodnom periodu nabavila savremenu opremu za carinu vrednu 1,8 miliona dolara.

Cilj ovog programa regionalne saradnje je proširivanje znanja, s obzirom da se stalno izbacuju novi modeli automobila čije su fabričke šupljine drukčije raspoređene pa se uvek na novim mestima krije neprijavljena roba.

Službenici policije i carine tri zemlje su, kako je rečeno na konferenciji za novinare, prošli zajedničku obuku u okviru Programa za kontrolu izvoza i bezbednost granica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na granicama zajedno protiv krijumčarenja

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2012

Carinske i policijske službe Srbije, Hrvatske i BiH započele su danas zajedničku akciju borbe protiv svih vidova krijumčarenja na graničnim prelazima Batrovci i Sremska Rača, kao i na Dunavu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.