Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Sud da reaguje na intervju

Beograd -- NUNS traži od sudskih organa da reaguju povodom intervjua koji je Zvezdan Jovanović preko advokata dao listu Pravda.

To udruženje je, kako se navodi u saopštenju, zabrinuto zbog nedopustivog i neprofesionalnog ponašanja medija koji se uključuju u kampanju čiji je cilj da dovede u pitanje i presude za najteža krivična dela.

"Javnosti je poznato da je Jovanović kao neposredan izvršilac ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića osuđen pred Većem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Posebnog odeljenja Okružnog suda za organizovani kriminal na najtežu kaznu, 40 godina zatvora", podseća NUNS.

Dodaje se da je Jovanović, tokom suđenja imao priliku da kaže sve što ima u svoju odbranu i da je nedopustivo obmanjivati javnost, kako to čini Pravda, tvrdnjama da na sudu nisu imali razumevanja za njegovu istinu i da mu zato list pruža malu satisfakciju.

"Šta je Jovanović rekao tom listu irelevantno je jer to ni u kom slučaju ne bi smelo da utiče na konačnu presudu, iako se može pretpostaviti da je upravo to cilj objavljivanja intervjua", navodi se u saopštenju.

Jovanovićev advokat Nenad Vukasović prekršio je zakonske odredbe o dopuštenoj komunikaciji osuđenika s javnošću, dodaje NUNS i traži od Advokatske komore da tim povodom reaguje.

"Advokat bi mogao da snosi sankcije"

Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović izjavio je da je, da bi bilo koji optuženi komunicirao s medijima, potrebno da traži dozvolu od predsednika suda.

"Advokat Zvezdana Jovanovića nije imao pravo da dostavi taj intervju. Mogao bi da snosi različite sankcije. Prvo od Advokatske komore, to je najblaže, pa do toga da je reč o vidu zloupotrebe službenog položaja. To bi tako trebalo da bude, ako živimo u nekoj normalnoj državi", kaže Danilović.

On je objasnio da je za davanje intervjua bila potrebna dozvola predsednika suda, za čije je odobrenje bilo "potrebno navesti jasne razloge zašto se daje intervju, koji je njegov sadržaj i svrha, a potombi sud trebalo da oceni da li je to celishodno".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.