Izvor: B92, 10.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Musliu izjavio da se ne oseća krivim po navodima optužnice

Priština -- Vođa bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) Šefket Musliu odbacio je u utorak na početku suđenja u Gnjilanu, navode optužbe da je kriv za nelegalno zadržavanje lica i posedovanje oružja. Nakon više odlaganja u Okružnom sudu u Gnjilanu danas je počeo sudski proces protiv Musliua i još četvorice njegovih saradnika - Besima Tahirija, Jetona Arifija, Feriza Cherimija i Dževdeta Musliua.

U pauzi suđenja Musliu je novinarima rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je nevin i da iz pravnog ugla nema nijednog dokaza za njegovo suđenje, dodajući da je proces pokrenut protiv njega političke prirode. "Međunarodna zajednica ovim suđenjem pokušava da sakrije svoj neuspeh na sprovođenju sporazuma iz Končulja, kojim je okončan sukob između albanskih gerilaca i srpskih sigurnosnih snaga", rekao je Musliu i naglasio da se proces vodi po nalogu beogradskih vlasti.

Proces protiv Musliua vodi sudsko veće koje čine trojica međunarodnih sudija na čelu sa sudijom Vino Perlevom. Šefketa Musliua su aprila prošle godine uhapsile američke vojne snage u Gnjilanu, pod sumnjom da ugrožava sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Direktor UNMIK Odeljenja za pravosuđe Pol Kofi rekao je da će nakon završetka suđenja i izricanja presude na Kosovu, moći da se razgovara i o eventualnom izručenju Musliua srpskim vlastima, koje su za njim raspisale poternicu. "Od presude će zavisiti da li će Musliu kaznu izdržavati na Kosovu ili će biti predat onima koji ga traže", rekao je Kofi u Prištini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.