Izvor: Blic, 11.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muciću još dve godine

Muciću još dve godine

HAG (Beta) - Pripadnicima snaga vlade u Sarajevu za vreme rata u BiH Zdravku Muciću, Hazimu Deliću i Esadu Landžu, Haški tribunal izrekao je prekjuče, po drugi put, kazne za zločine nad srpskim civilima 1992. godine u logoru Čelebići, u srednjoj Bosni.

Mucić, komandant logora kroz koji je od maja do kraja 1992. godine prošlo oko 500 Srba iz okoline Konjica, osuđen je na devet godina zatvora, dve godine više nego prvobitnom presudom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 11. novembra 1998. godine.

Hazim Delić, zamenik komandanta i neko vreme komandant logora, osuđen je danas na 18 godina, dve manje nego prvom presudom. Logorski stražar Esad Landžo osuđen je na 15 godina, isto kao i pre tri godine.

Kazne nisu konačne jer osuđeni imaju pravo žalbe. Delićev advokat najavio je da će se žaliti, pa će konačnu odluku doneti Apelaciono veće. To će ujedno biti kraj do sada jedinog postupka pred Tribunalom za zločine nad Srbima u BiH.

Nove kazne izrečene su po nalogu drugostepenog veća koje je presudom od 20. februara potvrdilo krivicu Mucića, Delića i Landža, ali je naložilo da Sudsko veće izrekne nove, eventualno izmenjene kazne u skladu sa drugostepenom presudom.

Sudsko veće, kojim predsedava britanski sudija Ričard Mej, saopštilo je da je devet godina zatvora odgovarajuća kazna za Mucića, pošto prvobitna kazna nije pravilno odražavala njegovu krivičnu odgovornost.

Deliću je kazna smanjena sa 20 na 18 godina jer je oslobođen jednog od ubistva, ali su zločini za koje je osuđen teški, rekao je sudija Mej. Delić je osuđen za jedno ubistvo, izazivanje velikih patnji, za dva silovanja, mučenje i neljudsko postupanje. On je pokazao 'jedinstvenu' surovost prilikom mučenja i zlostavljanja. Silovao je 'dve bespomoćne žene, a silovanje je odvratni čin uperen u same osnove ljudskog dostojanstva i fizičkog integriteta'. Iskazivao je 'sadističko zadovoljstvo u izazivanju bola i patnji i često koristio električnu spravu kojom je zatvorene prodvrgavao elektrošokovima', zapisano je u presudi.

Kazna stražaru Esadu Landžu ostala je nepromenjena. Priroda zločina koje je počinio ukazuje 'na značajnu inventivnost i perverzno zadovoljstvo u izazivanju bola i patnji', navodi se u presudi kojom je osuđen pre tri godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.