Motiv pod velom tajne

Izvor: Glas javnosti, 15.Jan.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Motiv pod velom tajne

BEOGRAD - Ni deceniju od od ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), vođe Srpske dobrovoljačke garde i „Arkanovih tigrova“, nije poznat motiv , ali ni naručioci njegove likvidacije.

Arkan i njegovi prijatelji Milenko Mandić- Manda (43) i Dragan Garić- Garo (47), bivši radnik Saveznog MUP ubijeni su 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“. Na optuženičku klupu izvedeni su i osuđeni policajac Dobrosav Gavrić Duki (32), iz Trbušnice kod Loznice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji je, kao neposredni izvršilac, dobio 35 godina zatvora, a njegovi saučesnici Milan Đuričić Miki (37) i Dragan Nikolić Gagi (41), na po 30 godina.

Gavrić i Đuričić nisu se 9. oktobra 2006. pojavili na izricanju presude u Okružnom sudu u Beogradu, jer su u međuvremenu pobegli iz Srbije, zbog čega je za njima od tada raspisana međunarodna poternica.

U zatvoru je jedino trećeoptuženi Nikolić, od kada su ga, 5. februara 2004. godine, austrijske vlasti izručile našoj zemlji. Nikolić je posle pravosnažnosti presude prebačen u požarevački zatvor Zabela na izdržavanje kazne.

Za trojicu glavnoosumnjičenih i njihove advokate nije sve još gotovo. Naime, oni su prošle godine pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom Srbije, smatrajući da je tom procesa bilo bitnih povreda Ustava Republike Srbije, a odluka o njihovim žalbama još nije doneta.

Veljko Delibašić, advokat Dobrosava Gavrića, očekuje da Ustavni sud ispravi greške, koje su, kako tvrdi, počinjene tokom postupka.

- Pre svega, moj klijent osuđen je na 35 godina zatvora zbog lažnog svedočenja Stevana Glišića (tvrdio na suđenju da je video kako ranjeni Gavrić sa pištoljem u ruci baulja ka izlaznim vratima, prim. nov), zbog čega je protiv njega pokrenut i krivični postupak. Očekujem da Ustavni sud konstatuje propuste i pogrešne primene zakona i naredi novo suđenje - kaže Delibašić.

I advokat Milan Vujin, branilac Dragana Nikolića, zatražio je od Ustavnog suda da oceni da li je suđenje bilo fer, pošto je, prema njegovim rečima, povređen zakon na štetu njegovog njegovog branjenika.

Dok odbrana traži novo suđenje, advokat porodice Ražnatović Dušan Slijepčević smatra da za to nema potrebe.

- Apsolutno je dokazana krivica okrivljenih. Nemam dilemu da su oni neposredni izvršioci, kao što nemam ni dilemu da nalogodavci nisu privedeni licu pravde - rekao je Slijepčević, dodajući da ne zna ko su nalogodavci, kao ni motiv ubistva Ražnatovića.

Slijepčević i posle 10 godina ostaje pri stavu da su određene državne strukture stajale iza ubistva Arkana, ubijenog 2000. godine u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

- Jasno je da bez učešća tih struktura, bilo da su u pitanju policijske, ili iz Službe državne bezbednosti, bez njihovog velikog doprinosa, nije bilo moguće ubiti Arkana. Da iza ubistva nije stajala država, ne bi se desilo da su ubice danas na slobodi. To bekstvo im je omogućeno. Te strukture i danas štite ubice - kaže Slijepčević.

Sudija Dragoljub Đorđević koji je doneo prvu presudu priznao je da tokom procesa nije otkrivena prava pozadina zločina.

- Veće je svesno da ovom presudom nije u potpunosti rasvetljen događaj u „Interkontinentalu“, odnosno, da nije otkriven nalogodavac. Takođe, ostalo je nejasno i koji je motiv ubistva. Očigledno je da je reč o nekoj nagradi, o nečemu što je neko nekome obećao... Međutim, mi smo sudili na osnovu optužnice, a optužnicom nije ni traženo više od onoga što je urađeno - obrazložio je tada sudija Đorđević.

Gavric i Duricic su u bekstvu ali nisu daleko,na Dunavu ili Savi posmatraju riblji svet iz bliske perspektive. Ostaje pitanje ko je pozvao i odmamio Arkanovog gorilu u butik par minuta pre pucanja? Ko je drzao svoju dugu,crnu kosu u rukama i rekao svojoj sestri:,,Za ovo ce mi masno platiti jednog dana"?????????????????

Gresis g. Legija, msm Legije grese k'o i uvek. Sve aktere sam odlicno poznavao sem Mikija-Paname, lika koji je i inace bio samo sporedna karika, tacnije, bio je logistika za bekstvo do Loznice i pok. Jekica. Neosnovano i bezobrazno aludiras da je Ceca bila u 'igri', i samo zato sto je bas-tu butik imala i sto je pok. Zeljko zbog toga i visio u Interkontiju. Medjutim, pogresni zakljuci prosticu iz (ne)znanja ko su bili Manda i Garo. Recimo, oba ta-lika su bili kud i kamo iskusniji i opasniji od Zeljkovog body-garada, ali, nazalost, likvidacija je bila vrhunski isplanirana i fantasticno pripremljena, pa kao takva, nije ostavljana nikave sanse da se prezivi...a to moze samo drzava, uostalom i sam znas da je tako!!!

E sad, preko koga i zasto je organizovana likvidacija, tesko da ce se ikad saznati. Pravog-'porucioca' ne znaju ni Gagi, ni Gavric, ni Miki. To je vise od realna pretposatvka, jer da je drugacije, i porucioc bi posmatrao akvarijum-Save...ali, ako se ikad sazna ime pravog-porucioca, ne postoji sluzbica koja ce mu tintaru sacuvati, to pod garanciju.

jedan je u svedskoj a drugi u rusiji i sve im je placeno za lep zivot

Da, slazem se sa prethodnim komentarom. Ili je Zeljko Raznatovic ziv(iskreno bih voleo!), ili je ubistvo ucinjeno iz najblizeg okruzenja. Preispitajte jos jednom ceo ovaj slucaj. Svih deset godina nesto nedoreceno se vije iznad celokupnog dogadjaja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.