Moguća reakcija navijača

Izvor: B92, 20.Sep.2008, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća reakcija navijača

Beograd -- Presuda navijaču Crvene zvezde Urošu Mišiću već tokom izricanja izazvala burne reakcije, moguća je radikalizacija navijačkih grupa.

Mišić je juče, zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića, osuđen na kaznu od 10 godina zatvora. Osim povika "Sram vas bilo!", "Koliko ste para dobili za ovo?" i "Klošari", na zidu preko puta ulaza u zgradu suda ispisan je i grafit - "Sloboda za Uroša Mišića". Analitičari saglasni da je po prvi put zakon drastično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primenjen i da bi to moglo da izazove burne reakcije navijačkih grupa.

Presuda Urošu Mišiću doneta je prema Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama iz 2003. godine, protiv čijeg usvajanja su bile mnogobrojne navijačke grupe u Srbiji.

Usvajanjem tog zakona, država je najavila oštru borbu protiv huliganskih ispada na sportskim događajima, imajući čvrstu nameru da ih žestoko kažnjava.

Međutim u poslednjih pet godina, iako nasilja na sportskim terenima nije manjkalo, zbog neprimenjivanja tog zakona u potpunosti izostajale su oštrije kazne.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za B92 da presuda navijaču Crvene zvezde predstavlja drastičnu primenu zakona, i da bi mogla da izazove reakciju drugih navijačkih grupa.

"Zakon je postojao i do sada, ali neprimenjivan, da bi iz nekih razloga kao pretnja ili ukuzavanje na posledice mogućim i potencijalnim huliganima bio drastično i rekao bih malo nekritički primenjen", ocenjuje Nikolić.

"Ne valja ići iz jedne krajnosti u drugu. Ne valja da se zakon dugo ne primenjuje, pa tek odjednom drastično sa maksimalnim. Presuda će svakako biti opomena za jednu grupu, ali će biti kontraproduktivna za možda veću polovinu od ove jer ste videli da je i kod izricanja presude, ta grupa prijatelja optuženog žučno reagovala", kaže on.

Socilog Ratko Božović smatra da je presuda Mišiću primerena reakcija države na nasilje, koje se u poslednje dve decenije dešava na sportskim terenima širom bivše Jugoslavije.

"Sve je to jedna velika džungla. Moram da kažem, džungla koju su napravili sami klubovi sa svojim navijačima i svojim plemenom koji je bezobzirno, drsko i u gomili gubi odgovornost i osećanje za druge. Mislim da je to dobro u neku ruku kao čin", smatra Božović.

"Ne znam kakvo je odmeravanje. Koliko odmeravanje, ako je neadekvatno, ako je preterano, ako je drakonsko, može biti reakcija za nove reakcije? Sad se zna da se ne može činiti to što se činilo i da je to opasno sa stanovišta razularenosti i ataka na one druge neistomišljenike ili ako hoćete, pristalice drugih timova", kaže on.

Zbog učestvovanja u prebijanju Trajkovića, navijač Crvene zvezde Miloš Zimonja je osuđen na godinu dana i osam meseci zatvora, a Slaviša Drakul na godinu dana zatvora.

Podsetimo, prema Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, svakom navijaču koji pravi nerede na sportskim događajima preti kazna zatvora od tri meseca do 10 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde u "protestnim majicama"

Izvor: RTS, 20.Sep.2008

Fudbaleri Crvene zvezde izašli su na teren u belim majicama sa natpisom "pravda za Mišića" pred početak utakmice petog kola prvenstva Srbije protiv Jagodine. Pre nego što je sudija dao znak za početak susreta svi igrači "crveno-belih" otišli su...

Nastavak na RTS...

"DELIJE" PROTESTUJU ZBOG MIŠIĆA

Izvor: Press, 20.Sep.2008

Navijači Zvezde najavili da će reagovati jer je njihov član osuđen na deset godina zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića! Šokirani smo i sigurno ćemo se narednih dana oglasiti, kažu "Delije". .Navijači Crvene zvezde najavili su da će protestovati zbog toga što je njihov...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.