Moglo da se vrati 1,6 milijardi $

Izvor: B92, 11.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moglo da se vrati 1,6 milijardi $

Beograd -- Ekipa emisije Insajder otkriva da je vlast posle 5. oktobra mogla odmah da vrati u zemlju bar milijardu i šesto miliona dolara.

Taj novac iznet je na Kipar tokom sankcija u džakovima, a za njega su postojali i postoje svi dokazi. U emisiji Insajder, koja je na programu sutra u 21, videćete šta se sve dešavalo posle 5. oktobra i zašto novac građana ove zemlje nije vraćen u Srbiju.

Posle 5. oktobra jedno od prvih obećanja vlasti bilo je da će milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara koje je režim Slobodana Miloševića izneo iz zemlje vratiti građanima Srbije. U potragu za novcem prvo su krenuli ljudi iz Narodne banke i već početkom 2001. na Kipru našli prve tragove za koje predstavnici EU i Haškog tribunala tvrde da su bili sasvim dovoljni da se krene u ozbiljnu istragu.

Mlađan Dinkić je pre šest godina tvrdio da će vratiti novac u zemlju i da je pronašao tajne račune. Danas kaže da je to tako samo izgledalo.

"Ja sam otišao početkom 2001. na Kipar sa svojim saradnicima i zaista nismo pronašli tajne račune. To nisu bili tajni računi. To su bili računa na of šor kompanija na Kipru, pre svega Beogradske banke na Kipru, njenoj of šor jedinici Cobu, međutim pronašli smo ogromne kutije materijala sa imenima fasadnih kompanija, sa uplatama novca na te racune, i pošto nismo mogli da boravimo neograničeno na Kipru, mi smo tražili dozvolu i sve te papire smo odneli u Beograd i to je ostalo u policiji", objašnjava Dinkić.

Doskorašnji načelnik finansijskog odeljenja Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Josip Bogić kaze da izveštaj o saznanjima sa Kipra nikada nije stigao u UBPOK.

"Meni nije poznato da je Mlađan Dinkić u svojstvu tadašnjeg guvernera predao taj izveštaj policiji, možda je i predao izveštaj, ali ako je predao morao je da ga preda tadašnjem ministru policije gospodinu Dušanu Mihajiloviću. Ja takav izveštaj nisam video. Da li je neko u MUP-u od mojih kolega to video, da li je imao uvid u sve podatke i činjenice do kojih su došli, meni nije poznato", kaže Bogić.

Međutim, prema našim saznanjima, UBPOK-u jeste dostavljena sva dokumentacija sa Kipra još 2001. Tadašnji načelnik UBPOK-a Mladen Spasić bio je jedan od članova ekipe koja je sa tadašnjim guvernerom Mlađanom Dinkićem posetila Kipar.

U sutrašnjoj emisiji Insajder videćete šta se dešavalo u Narodnoj banci, Vladi Srbije, policiji, tužilaštvu, kao i mnoge druge detalje do sada skrivane od javnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.