Izvor: Blic, 12.Jan.2008, 01:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moderne učionice potrebne i za decu na selu

NOVA VAROŠ - Donja Bela Reka na padinama Murtenice jedno je od rekih sela u novovaroškoj opštini u kome je sve više mladih rešeno da ostane na roditeljskim ognjištima. Kako bi mlade bračne parove privoleli da ostanu da žive u selu, rukovodstvo mesne zajednice je krenulo sa renoviranjem škole koja je proslavila 150 godina rada.



- Donja Bela Reka prednjači u natalitetu u novovaroškom kraju i obnova škole, u kojoj nastavu trenutno pohađa 11 đaka i osam predškolaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo je jedna u nizu aktivnosti na oživljavanju sela. Uz infrastrukturalne objekte, moderno opremljena škola jedan je od garanta opstanka mladih u selu koje svoju razvojnu šansu vidi u proizvodnji zdrave hrane, seoskom turizmu i preradi drveta - kaže Milomir Vitorović, predsednik mesne zajednice.

Tokom dosadašnjih radova u školi je izgrađen novi mokri čvor sa savremeno uređenim sanitarnim prostorijama i rešen problem kanalizacije. Škola je opremljena savremenim učilima, kompjuterskom opremom i sportskim rekvizitima, police školske biblioteke popunjene su novim knjigama, a izgrađeni su i tereni za male sportove.

- Planiramo da na proleće uvedemo grejanje, sredimo fasadu i uredimo dvorište i tako privedemo kraju radove na školskom objektu. Kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture pokrenuli smo i inicijativu da se škola i obližnja crkva iz 12. veka stave pod zaštitu države kao spomenički kompleks kulture - kaže Vitorović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.