Mnogo predmeta, malo sudija

Izvor: Politika, 31.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo predmeta, malo sudija

U Prvom osnovnom sudu na 1.200.000 predmeta izvršenja radi 11 sudija

Prvi osnovni sud u Beogradu je sud sa najvećim brojem predmeta gotovo u svim sektorima. Tanja Šobat, v. d. predsednika ovog suda, u razgovoru za „Politiku” govori o problemima sa kojima se u svom radu susreću sudije ovog suda, o velikom broju predmeta, načinu na koji je smanjen broj izvršnih predmeta...

Koliko trenutno u Prvom osnovnom sudu ima izvršnih predmeta i na koji način se oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rešavaju?

Da bih što bolje objasnila situaciju sa izvršnim predmetima moram da se vratim na kraj 2009. godine kada je u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu, koji je po funkcionalnoj nadležnosti bio nadležan za izvršenja, bilo oko 2.822.000 predmeta. Tada smo uradili analizu postojećeg stanja i odlučili da se drugačije organizujemo i preduzmemo sve mere da u datim uslovima pokušamo da rešimo što veći broj predmeta. „Infostan”, koji je i tada imao najveći broj predmeta, je u to vreme ponudio građanima da zaključe sporazume o isplati svojih dugovanja. Stoga je i tada, a i danas, realizacijom tih sporazuma, rešen veliki broj izvršnih predmeta. Na kraju 2009. godine broj izvršnih predmeta je smanjen za oko 1.000.000. Prvi osnovni sud je u januaru 2010. godine nasledio oko 1.800.000 izvršnih predmeta (izvršenja na osnovu verodostojne isprave) i oko 20.000 „klasičnih izvršenja”. Od januara 2010. do danas mi smo promenili organizaciju rada suda u izvršnom odeljenju, uveli nova tehnička rešenja koja su doprinela bržem rešavanju predmeta, tako da smo na kraju 2011. godine uspeli da rešimo još 607.000 izvršnih predmeta (izvršenja na osnovu verodostojne isprave) i više od 11.000 „klasičnih izvršenja”.

Koliko trenutno sudija u Prvom osnovnom sudu radi izvršenje?

Samo 11 sudija, koji u radu imaju veliki broj predmeta.

Da li je tačno da sudije u istražnom odeljenju imaju i po hiljadu predmeta u radu?

U istražnom odeljenju suda radi 15 sudija i 35 sudijskih pomoćnika, i prosečno sudije imaju po 900 predmeta u radu.

Budući da imaju toliko predmeta, smatrate li da sudije rade na kvantitetu, a ne kvalitetu?

Uspeh i brzina okončanja predmeta zavisi od svakog sudije ponaosob. Uvek će biti onih koji rade malo sporije i onih koji rade brže i samim tim imaju manji broj predmeta u radu. Najbolje je kada se nađe neka razumna mera između jednog i drugog.

Da li sudije sada imaju više predmeta u radu nego pre reforme?

Pre reforme, barem kada govorimo o beogradskim sudovima, imali su različit broj predmeta po sudiji, odnosno različitu opterećenost sudija. Sudije u jednom opštinskom sudu u Beogradu imale su po 80 predmeta u parnici, a u drugom 450 – 500. Taj broj se izjednačio. Sada, postupajuće sudije u parnici imaju oko 350 predmeta u radu.

Nedostaje li Prvom osnovnom sudu sudija?

Prvi osnovni sud u ovom trenutku ima 198 sudija, a odlukom Visokog saveta sudstva predviđeno je da Prvi osnovni sud u Beogradu treba da ima 223 sudije.

Ministarstvo pravde je pred VSS inicirao postupak za razrešenje sudije Jelene Milinović, koja je oslobodila optužbi napadače na novinarku Brankicu Stanković?

Taj postupak vodi VSS. Po okončanju postupka, sud će biti obavešten o odluci.

Da li je protiv još nekog sudije ovog suda traženo razrešenje?

Stranke mogu da podnose pritužbe osnovnom, višem i apelacionom sudu, VSS-u i Ministarstvu pravde. Dužni smo da odgovorimo na svaku pritužbu i za svaku za koju utvrdimo da je osnovana da obavestimo Viši sud. Pritužbi ima u svakoj materiji. Kada u izvršenju imate 1.800.000 predmeta, srazmerno tako velikom broju biće i veliki broj pritužbi.

Šta smatrate najveći boljitkom, a šta najvećim problemom u reformi?

Ono što je, po mom mišljenju, najbolje kod reforme je organizacioni deo, jer se u istoj zgradi nalaze sve sudije jednog odeljenja, što građanima omogućava lakše snalaženje. Što se tiče problema Prvog osnovnog suda, najveći među njima je nedostatak prostora. Očekujemo da će sledeće godine ovaj problem biti definitivno rešen, a što će automatski doprineti boljoj organizaciji rada suda.

Kako ocenjujete rad Prvog osnovnog suda posle sprovedene reforme?

Od početka 2010. godine, sudije su se našle u novim uslovima i novim zgradama. Mislim da je uloženo dosta truda, vremena i napora kako bi se snašli u novim uslovima. Rešen je veliki broj predmeta, među kojima ima i dosta starih.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 01.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.