Izvor: B92, 17.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo nesreća zbog magle

Beograd -- Sedam ljudi poginulo je na drumovima u Srbiji, a 100 je povređeno u poslednja dva dana zbog neoprezne vožnje u uslovima guste magle.

U tom periodu zabeleženo je više od 350 saobraćajnih nesreća, skoro duplo više od proseka. Gusta magla na nekim deonicama smanjila je vidljivost na samo dvadesetak metara. I pored toga neki vozači ponašali su se kao da nema magle.

"Vozači se nisu prilagodili uslovima, pa je čak bilo i slučajeva da nisu palili svetla, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nisu koristili svetlo za maglu i slično. Imamo i onih vozača koj se ne pridžavaju propisa, nepropisno pretiču, ne prilagođavaju svoju brzinu itd", kaže Ninko Tarbuk, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

Žute sijalice postavljene su na pojedinim delovima autoputa i tu je vidljivost dobra. Međutim, dobar deo autoputa kao i druge saobraćajnice, nemaju osvetljenje. Zato se na saobraćajnicama, gde i dalje ima magle, mokrih kolovoza i poledice jedino opreznom vožnjom mogu izbeći udesi.

"Maglu beležimo na severu Vojvodine, po kotlinama i duž rečnih tokova. Očekujemo tokom večeri, noći i jutra da se magla pojavi i pretpostavljam da neće biti kao prethodnih dana. Ima je na području Velike Morave, Kruševca i Kraljeva. Kolovozi su uglavnom mokri, a zbog nižih temperatura postoji mogućnost stvaranja poledice, u ranim jutranjim satima", kaže Dragan Bajić iz Auto-moto saveza Srbije.

Kada ima magle obavezno je voziti sa upaljenim oborenim svetlima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.