Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi znali gde je Mladić

Svedok Srboljub Nikolić rekao da su za boravak haškog begunca u vojnim objektima znali Koštunica, Đinđić, Pavković, Čović, Perišić i drugi Nekadašnji potpukovnik Vojske Jugoslavije Srboljub Nikolić izjavio je juče, svedočeći u postupku protiv optuženih za skrivanje Ratka Mladića, da su za boravak haškog begunca u vojnim objektima znali predsednik SRJ Vojislav Koštunica, načelnik vojne bezbednosti general Aco Tomić, načelnik Generalštaba Nebojša Pavković, članovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vrhovnog saveta odbrane, ministar policije Dušan Mihajlović, potpredsednici vlade Nebojša Čović, Momčilo Perišić i srpski premijer Zoran Đinđić. Svedok je naglasio da je boravak haškog begunca u vojnim objektima do maja 2002. godine bio legalan i da je za to znalo oko pet stotina vojnih starešina i gotovo ceo politički vrh.

– Veliki broj političara je sa Mladićem pregovarao o njegovoj predaji – rekao je Nikolić. – To je preko Momčila Perišića radio čak i premijer Đinđić. Posle hapšenja Slobodana Miloševića brojni generali i političari pokušavali su da ga ubede da se preda.

Tokom višečasovnog svedočenja Nikolić je ispričao i da se Perišić dogovarao sa Jovom Đogom, prvooptuženim u ovom postupku, da se Mladiću promeni lični opis, obezbede nova dokumenta, a da se potom prebaci u treću zemlju.

– Ne sećam se ko me je od pretpostavljenih telefonom pozvao u maju 2002. godine i naredio mi da Jovu Đogu obezbedim vozilo kojim će Ratko Mladić napustiti vojni objekat u kojem je do tada boravio – rekao je Nikolić. – Iz razgovora sa Đogom saznao sam da je na sastanku u Generalštabu dogovoreno da će Mladić napustiti vojne objekte i da će akcijom rukovoditi general Zdravko Tolimir. Bio sam ispred kasarne Gardijske brigade na Topčideru kada su Mladića i dvojicu pripadnika njegovog obezbeđenja dovezli i prebacili ih u drugo vozilo kojim su se udaljili iz kasarne.

Svedok je čuo kada je Mladić naredio da se "ugase svetla" i naglasio da zbog toga nije mogao da vidi da li je Đogo bio prisutan, ali je čuo njegov glas.

– Prebacivanje stvari iz jednog u drugo vozilo trajalo je desetak minuta – nastavio je Nikolić. – Automobil kojim su se Mladić, članovi njegovog obezbeđenja i, verovatno, Đogo odvezli iz kasarne, bio je marke "jugo florida" u vlasništvu Vojske Jugoslavije. Po završetku akcije usmeno sam o svemu obavestio Acu Tomića koji mi je tada bio pretpostavljeni.

Na početku jučerašnjeg suđenja, veće je iz sudnice udaljilo optužene Jovu Đogu, Stanka Ristića, Ljiljanu Vasković i Blagoja Govedaricu, na njihov lični zahtev. Optuženi su tražili da ne prisustvuju dokaznom postupku s obzirom na to da su im, kako su rekli, "prekršena ljudska prava".

Sudsko veće donelo je juče odluku da se optuženom Marku Lugonji ukine pritvor i da se na slobodu pusti kada položi jemstvo.

Nastavak suđenja optuženima za skrivanje Ratka Mladića zakazan je za 25. decembar.

-------------------------------------------------------------------------

Tadić tražio istragu

Prema rečima svedoka Nikolića, sadašnji predsednik Srbije Boris Tadić saznao je za Mladićev boravak u vojnim objektima tek pošto ih je bivši komandant bosanskih Srba napustio, u maju 2002. godine.

– Tadić je tada zahtevao istragu o tome i haškim optuženicima zabranio ulaz u vojne objekte. Pripadnicima Vojske zabranio je i bilo kakav kontakt sa haškim optuženicima – rekao je Nikolić.

--------------------------------------------------------------------------

Štrajk glađu

Na početku jučerašnjeg pretresa optuženi Jovo Đogo i Stanko Ristić obavestili su sudsko veće da ubuduće neće uzimati hranu u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora gde se nalaze. Na ovaj čin su se, kako su objasnili, odlučili iz revolta zbog brojnih povreda Ustava, Zakona o krivičnom postupku i evropskih konvencija do kojih je došlo tokom istrage i dosadašnjeg dela suđenja.

M. Derikonjić

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.