Mnogi bi da budu zaštićeni svedoci

Izvor: B92, 01.Sep.2012, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi bi da budu zaštićeni svedoci

Beograd -- Neki uhapšeni spremni da iznesu svoju istinu u zamenu za povlašćeni status. Istražni organi znaju imena političara koje tereti Antonić, ali čekaju dokaze.

Pored Dušana Antonića, nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora Agrobanke, svedoci-saradnici Tužilaštva za organizovani kriminal "voleli" bi da budu i uhapšeni Duško Sekulić, sin Radosava Laleta Sekulića, vlasnika "Habitfarma", ali i Slavoljub Korićanac, bivši zamenik predsednika IO ove finansijske institucije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Svi oni imaju saznanja kako je Agrobanka opljačkana i kako su pojedine firme iz „Habitfarm sistema“ zaboravile da otplate 5,5 milijardi dinara kredita (više od 52 miliona evra). To je samo kap u moru, jer je ova finansijska institucija na plasiranim zajmovima, koji nisu bili adekvatno obezbeđeni, oštećena za oko 300 miliona evra.

Osnovno je pitanje - gde je otišao taj novac? Da progovori o tome, prvi je spremnost izrazio prvooptuženi u ovoj aferi - Dušan Antonić. On je spreman da poimence nabroji one kojima je dao pare, ali i da objasni sve ono što se dešavalo od 2006. do kraja 2011. godine.

Izvor „Novosti“ blizak istrazi, međutim, tvrdi da osim želje osumnjičenih moraju da postoje i jaki dokazi o njihovim tvrdnjama. Dušan Antonić, navodno, „ustupio“ bi svoj povlašćeni status u zamenu za slobodu ili blažu kaznu za sina Milana, koji je, takođe, iza rešetaka. U pismu poslatom državnim organima, on je naveo imena nekolicine političara, među kojima ima i bivših ministara, kojima je, navodno, davao pare.

Milan Antonić uhapšen je kao suvlasnik bečke kompanije „Eso limbo“ (drugi je Duško Sekulić), čije se ćerke firme u Srbiji - „Drina timber“ i „Hedkomerc“ - pojavljuju kao dobitnice povlašćenih kredita kod Agrobanke. I Sekulić ima šta da ponudi Tužilaštvu. Doduše, teško je bolestan, pa će o njegovom ponovnom ispitivanju tek da se odlučuje posle podnošenja lekarske dokumentacije.

U svemu ovome najinteresantnija je uloga Slavoljuba Korićanca, desne ruke Dušana Antonića. On je bio svedok mnogih radnji, a u svemu tome malo je učestvovao. Kao zamenik predsednika Izvršnog odbora Agrobanke ima, međutim, saznanja o načinu i putevima kuda su se i kako odlivale pare.

Posebno u sumnjivoj 2011, kada je Upravni odbor banke još početkom godine, kada je Agrobanka bila u velikim problemima, preneo na Izvršni odbor ovlašćenja da odlučuje o kreditima pojedinim firmama ili grupama povezanih lica do 20 odsto kapitala banke. Tako je i omogućeno da se firme iz „Habitfarm sistema“, ali i druge kompanije zaduže kod Agrobanke u iznosu od više desetina miliona evra.

Predsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da sledeće nedelje počinje policijski rad na ispitivanju spornih privatizacija. Kako saznaju „Novosti“, za nekoliko ovih firmi pretkrivični postupci su u završnoj fazi, pa bi uskoro javnost mogla da sazna da li je u njihovim kupoprodajama bilo kriminalnih radnji.

"U Upravi kriminalističke policije MUP Srbije određen je tim od oko 60 ljudi koji će se baviti analizom više od 20 spornih privatizacija", rekao je Dačić i dodao da će sledeće nedelje početi njihov rad.

Do sada nije pokrenuta nikava istraga povodom afere „Agrobanka“, rečeno je „Novostima“ u tužilaštvu, povodom pretpostavki da bi i istražni organi u Podgorici mogli da se pozabave poslovanjem Radosava Sekulića u Crnoj Gori.

Sekulić je pre više od decenije, preko svojih firmi „Best farma“ iz Ivanjice i „Habit medija“ iz Lihtenštajna bio nabavljač lekova za „državne“ apoteke na crnogorskom tržištu. Imao je i firmu u Podgorici - „Novit farm“ - koja je po zvaničnim podacima u stečaju od marta 2011.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.