Mitom do slobode

Izvor: Politika, 28.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitom do slobode

Desetočlana kriminalna grupa je mitom, lažnim lekarskim uverenjima i falsifikatima uhapšenima omogućavala slobodu a krivično gonjene oslobađala krivice

Srpska policija saopštila je juče imena deset uhapšenih članova organizovane kriminalne grupe među kojima su dva advokata, tri policajaca i jednadoktorka.

Policijsko zadržavanje do 48 časova određenoje beogradskim advokatimaNebojši Pavloviću(62) i Slavoljubu Mitroviću (51), inačebivšem načelniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije Policijske uprave Beograda. U pritvoru se nalaze i policajci Jugoslav Kovačević(35), bivši šef beogradskog Odseka za preventivnu delatnost kod maloletnika,Nataša Kovačević (35) i Žika Živković (35), kao iVladan Todosijević (46), dr Mirjana Tomović (53), neuropsihijatar na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, Ljiljana Purić (55), Snežana Borota (29),iz Beograda,i Draško Kojović (32) iz Kragujevca.

Kao organizatori ove kriminalne grupe označeni suPavlović i Mitrović. Oni su, kako navodi policija, osumnjičeni za krivično delo zločinačkog udruživanja zato što su od oktobra prošlegodine u Beogradu organizovali kriminalnu grupu čiji su članovi postaliJugoslav Kovačević, Žika Živkovići Nataša Kovačević. Ova grupa osumnjičena je zaviše teških krivičnih dela primanja i davanja mita, kao iza zloupotrebe službenog položaja. Prema navodima policije, uhapšeni Pavlović i Mitrović su do detalja razradili plan delovanja u kojem je svako od članova ove grupe imao svoju ulogu. Dugogodišnji advokatski staž Pavloviću je obezbedio dobre veze i kontakte sa tužilaštvom i sudovima, koje je on koristio da svojim klijentima, Purićevoj, Boroti i Kojoviću,omogući privilegovani položaj u krivičnom postupku. U tome mu je pomagao i uhapšeni Mitrović.

Zahvaljujući „vezama” i poznanstvima organizatora ove kriminalne grupe, uz odgovarajuću nadoknadu, pojedine uhapšene osobe su puštane na slobodu ili im nisu bile podnošene krivične prijave.

„Mitrović je u dogovoru sa Pavlovićemnabavljao lažnu medicinsku dokumentaciju od dr Mirjane Tomović. Zatim se sapolicajcima Kovačevićem, Živkovićem i Kovačevićevom dogovarao o konkretnimpotezima, obećavao i davao im novac. Oni su zauzvrat, prema unapred utvrđenom planu, preduzimali pojedine radnje u cilju nezakonitog bogaćenja i finansijske moći kriminalne grupe”, saopštila je policija.

Nije, međutim, rečeno koliko je novca kriminalna grupa ovako „zaradila”.

Kako nezvanično saznajemo od sagovornika bliskog istrazi, protiv uhapšenog Draška Kojovića iz Kragujevca vodilo se nekoliko postupaka zbog malverzacija u privredi i osnivanja fantomskih firmi, od kojih neki još traju. Kojović je u ovim procesima angažovao beogradske advokate, pretpostavlja se Pavlovića i Mitrovića.

Advokat Nebojša Pavlović, podsetimo, branio je poznata imena iz sveta podzemlja i biznisa. Njegovi klijenti, pored ostalih, bili su Kristijan Golubović, kome se sudilo za iznudu, Dobrosav Gavrić, optužen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja u hotelu „Interkontinental”, zatim Milovan Bojić, bivši direktor KBC „Dedinje”, i Branislav Uskoković, bivši direktor Elektrodistribucije Beograd. Ranije je pred sudom branio i pokojnog Zorana Uskokovića Skoleta, koji je ubijen 2000. godine.

Policija će nastaviti rad na ovom slučaju, a uhapšene će saslušati istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu za organizovani kriminal.

Danijela Vukosavljević

-------------------------------------------------------------

Dva lekara na informativnom razgovoru

U akciji MUP-a Srbije na sprečavanju organizovanog kriminala, na informativni razgovor privedena su i dva lekara Vojnomedicinske akademije, od kojih je jedan zadržan u 48-časovnom pritvoru, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane. Sa ovom policijskom akcijom bili su upoznati ministar odbrane i nadležne službe Ministarstva odbrane, aVojnobezbednosna agencija je aktivno učestvovala u njenoj realizaciji. „Ministarstvo odbrane je preduzimalo i ubuduće će preuzimati potrebne mere na sprečavanju svih nepravilnosti i zloupotreba u radu. Krajnje je neprimereno da se individualne nezakonite radnje usmeravaju i dovode u vezu sa institucijama ovog ministarstva i ljudima na njihovom čelu, što je deo štampanih medija učinio. Načelnik VMA niti bilo ko drugi iz ovog ministarstva nije štitio niti će štititi kriminalce.Ministarstvo odbrane će preduzeti sve mere da štiti svoje interese, uključujući i zaštitu svojih prava pred organima pravosuđa”, napominje se u saopštenju.

------------------------------------------------------------------------

Etički odbor osudio učešće lekara u kriminalnoj grupi

Predsednik Etičkog odbora Srbije Slobodan Savić osudio je juče učešće lekara u organizovanoj kriminalnoj grupi uhapšenoj zbog sumnje za primanje i davanje mita.Savić je rekao da će takvo ponašanje lekara, pored etičke osude, biti i zakonski sankcionisano i izrazio uverenje da će Lekarska komora uskoro propisati odgovarajuće sankcije u samoj struci. „Pretpostavljam da će za najteža krivična dela lekarima biti trajno oduzimana licenca za rad jer je takvo iskustvo u svetu. Postoje i privremena oduzimanja za lakša krivična dela”, naveo je Savić.

Beta

----------------------------------------------------------

I advokatu treba branilac

Nebojša Pavlović, iako je po zanimanju advokat, ima pravo na branioca. Po zakonu, svaka osoba ima pravo na advokata u krivičnom postupku, bez obzira na to da li je po zanimanju advokat ili nešto drugo. Osumnjičeni može sam da izabere advokata ili će mu sud postaviti branioca po službenoj dužnosti.

– Zakonik o krivičnom postupku predviđa da je odbrana obavezna u slučaju kada je osumnjičenom određen pritvor, kao i u situacijama kada je zaprećena kazna za krivično delo koje mu se stavlja na teret veća od 10 godina. U drugim slučajevima osumnjičeni ima pravo da se brani sam, ako to želi – objašnjava advokat Veljko Delibašić.

[objavljeno: 29/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.