Misterija smrti Dade Vujasinović

Izvor: B92, 08.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija smrti Dade Vujasinović

Dada Vujasinović

Beograd -- Ni posle 13 godina od smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović, okolnosti pod kojima je stradala nisu do kraja rasvetljene.

Nedavno je Okružno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za novo sprovođenje istražnih radnji, a prvi put istražni sudija će saslušati njenog oca Radislava Vujasinovića i Bratislava Grubačića, sa kojim je novinarka bila u emotivnoj vezi.

O tragičnoj sudbini novinarke Dade Vujasinović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je 1994. godine pronađena mrtva u svom stanu na Novom Beogradu, u javnosti je bilo mnogo spekulacija. Posle trinaest godina istražni sudija će zatražiti od Nacionalnog kriminalističkog centra MUP Srbije nova veštačenja tragova pronađenih u stanu.

Naime, sudski veštak Mirjana Štajner, naknadnom analizom, utvrdila je da je trag krvavih prstiju na desnoj bočnoj strani fotelje na kojoj je novinarka iskrvarila, krvne grupe A, kao i krv koja je kapala odozgo na desni rukohvat fotelje. Međutim, krv ispod fotelje i na sedištu je nulte krvne grupe, one koju je imala Vujasinovićeva.

Advokat Branislav Tapušković, punomoćnik porodice Vujasinović, dugo već insistira da se istraži odakle tragovi krvi dve različite krvne grupe, što je jedno od pitanja na koja nije odgovorio Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu.

"Zadnji nalaz veštaka je stigao negde 2005. Taj nalaz koji je radila institucija u Novom Sadu je otvorio još nekoliko pitanja koja je trebalo razjasniti, a na koja oni nisu bili u stanju da odgovore zbog nedostatka tehnoloških uslova. Pre svega vezano za dve krvne grupe koje su pronađene na licu mesta. Dve godine je to stajalo u tužilaštvu, evo tek sada sud kreće u razjašnjavanje okolnosti na koje je upućivao prethodni nalaz", kaže Tapušković.

Prema zvaničnoj verziji, Dada Vujasinović je u trenutku nervnog rastrojstva izvršila samoubistvo pucanjem u grudi iz lovačke puške. Međutim, izveštaji dr Rastislava Lazarevića, stručnjaka za sudsku medicinu i balističara Zorana Jovanovića, koje je angažovala porodica Vujasinović, zaključuju da novinarka nije mogla sebi da nanese povrede koje je imala.

Naime, rana na levoj strani grudi na telu Dade Vujasinović nije naneta iz apsolutne blizine, što je bio zaključak zvanične istrage, već ima karakteristike prostrelne rane, gde je cev puške u momentu opaljenja bila udaljena najmanje pet do šest centimetara. Ispitivanja su pokazala i da je telo pomerano.

Predmet je tek krajem prošle godine vraćen sudu da se urade dodatna veštačenja kako bi se utvrdio uzrok smrti poznate novinarke.

"Prosto je neshvatljivo da niko to ne čini onako kako je dužan da čini, da do kraja razjasni ovaj slučaj. Bar da se dođe do toga da se zna šta je uzrok smrti, jedno ili drugo, jedna je stvar da li je ubistvo, druga je stvar da li je samoubistvo. Pa bar da se otvori postupak protiv NN izvršioca krivičnog dela ubistva", kaže Tapušković.

Radeći u nedeljniku "Duga", Dada Vujasinović je izveštavala sa ratišta, pisala o sprezi kriminala i vlasti u Srbiji.

Pored istraživačkih tekstova, uradila je i seriju intervjua, sa Milanom Babićem, Radovanom Karadžićem i Vojislavom Šešeljom. Pisala je i o Željku Ražnatoviću Arkanu, precizno navodeći sva njegova privođenja u policiju.

Izvodi iz nekih njenih tekstova mogu se naći i u sudskim dokumentima Haškog tribunala.

Biografiju i tekstove Dade Vujasinović možete pročitati na veb sajtu posvećenom novinarki.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.