Izvor: RTS, 02.Jul.2022, 13:29

Miroljubu Jevtiću ukinuta presuda zbog primanja mita, naloženo ponovno suđenje

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je bivši direktor JP "Infrastukture železnice" Miroljub Jevtić zbog primanja mita od 10.000 evra, bio osuđen na godinu dana zatvora.
Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi branilaca okrivljenog, ukinuo prvostepenu presudu i vratio Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu na ponovno odlučivanje, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu Apelacionog suda.
Jevtić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se tereti da je neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga, koji su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali Jevtiću.
Međutim, po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda je morala biti ukinuta jer je zasnovana na bitnoj povredi odredaba krivičnog postupka.
Taj sud je naložio prvostepenom sudu da otkloni bitnu povredu krivičnog postupka na koje mu je ukazano rešenjem, te da ceni da li zapisnici o veštačenju mobilnih telefona privremeno oduzetih od ostalih okrivljenih Jevtića, V.K., D.B., Z.S. Prema načinu pribavljanja predstavljaju zakonite dokaze na kojima se može zasnovati sudska odluka.
Kako se navodi u odluci da je u konkretnom slučaju utvrđivan memorijski sadržaj mobilnih telefona i SIM kartica, bilo neophodno narediti pretresanje mobilnih telefona uz strogo poštovanje pretpostavki za pretres i postupka pretresanja, te imati uvid u navode žalbi žalbe Javnog tužioca izjavljene zbog odluke o krivičnoj sankciji i meri bezbednosti, kao i žalbe okrivljenog izjavljene zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenicnog stanja, koje Apelacioni sud nije posebno razmatrao s obzirom na razloge ukidanja prvostepene presude, nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku, za koju će dati jasne, dovoljne, uverljive, neprotivrečne i argumentovane razloge.
Jetvić je na početku suđenja negirao optužbe za primanje mita.
Prema sporazumu koji je u maju zaključio sa tužilaštvom, zbog krivičnog dela davanje mita, članu Nadzornog odbora Privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada, D.B. izrečena je kazna od 11 meseci zatvora.
Advokatima iz Novog Sada V.K. i Z.S. optuženim za pomaganje u davanju mita izrečene su uslovne osude od godinu dana zatvora s rokom provere od dve godine.
Jevtiću je u toku i suđenje u postupku u kojem se zajedno sa bivšim državnim sekretarom, sada pomoćnikom ministra Miodragom Poledicom i još četiri optužena tereti za zloupotrebe sa javnim nabavkama u vezi sa rekonstrukcijama železničke pruge na Pančevačkom mostu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.