Izvor: B92, 15.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirjana Marković nije došla

Beograd -- Sudsko veće je donelo rešenje da se za Mirjanom Marković ponovo raspiše poternica, jer se nije pojavila u zakazano vreme na suđenju.

Pojavljivanje Mire Marković na suđenju, osim naivnih, očekivao je još samo republički tužilac. Njen advokat, Zdenko Tomanović, koji je pre tri meseca garantovao da će se ona odazvati pozivu suda, na osnovu čega je i povučena Interpolova poternica, danas je izjavio da on nije obećao ništa.

Takođe, Tomanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dodao da je razlog njenog nedolaska činjenica da je rešenje o odredjivanju pritvora nekadašnjoj prvoj dami Srbije i dalje na snazi.

Sudsko veće Okružnog suda u Beogradu naredilo je ponovno raspisivanje poternice protiv Mire Marković, jer se nije pojavila na sudjenju za nezakonitu dodelu stanova. Iako mesecima u javnosti kruži informacija da je republički tužilac naložio da se poternica za Mirom Marković povuče na osnovu garancije njenog advokata Zdenka Tomanovića da će se ona pojaviti na danšanjem suđenju, Tomanović tvrdi da on nikome ništa nije obećao: "Gospođa Mirjana Marković se nikada nije obavezala da će doći na suđenje. Ja kao njen advokat se nisam nikada obavezao da ću je obavestiti da dođe na suđenje, ako je i dalje na snazi rešenje o pritvoru. Naime, ja sam stavio predlog za ukidanje pritvora o kojem još uvek nije odlučeno. Zaista je apsurdno očekivati da branioci obaveštavaju klijente da dođu na suđenja, a pri tome postoji pravosnažno rešenje o pritvoru."

Sa druge strane portparol Okružnog suda, Ivana Ramić, kaže da se advokat Mire Marković obavezao da će joj proslediti poziv za sud, pa se računa da ga je ona i primila: "Imajući u vidu da je ona bila uredno pozvana sa stanovišta suda, jer se na prethodnom pretresu branilac obavezao da će je obavestiti o danu i času kada je naredni pretres zakazan, a imajući takođe u vidu i činjenicu da je rešenje o određivanju pritvora, koje je pravosnažno, i dalje na snazi, sud je doneo naredbu da se ponovo izda poternica za okrivljenom Mirjanom Marković."

Sada sud, treba da odluči o predlogu advokata za stavljanje van snage rešenja o pritvoru protiv Markovićeve. Međutim, ukoliko rešenje o pritvoru i bude ukinuto, advokat Zdenko Tomanović kaže da će opet doći u apsurdnu situaciju jer će na snazi biti poternica.

Za ovu zavrzlamu, mnogi smatraju, nisu odgovorni samo republički tužilac i sud, koji su poverovali na reč advokatu, nego prevashodno političari na vlasti.

Reakcije

Ministar finansija, Mlađan Dinkić, međutim, očekuje da tužilac odgovara za svoje postupke, a protiv članova porodice Milošević da budu podignute ozbiljnije optužnice: "Svakako da je to slučaj koji interesuje javnost i da Ministarstvo pravde mora na neki način da bude uključeno u rešavanje ovoga. Oni treba da odgovraju za mnogo teža krivična dela, od onih za koje se sada terete".

Dok u Socijalističkoj partiji Srbije smatraju skandaloznim što rešenje o odredjivanju pritvora Miri Marković nije ukinuto, opozicione stranke su još u vreme povlačenja poternice ocenile da je reč o političkom dogovoru sa socijalistima, čija podrška omogućava opstanak Vlade Vojislava Koštunice.

Predsednik pravnog odbora Demokratske stranke, Goran Draganić, kaže da za haos oko slučaja Mire Mirković odgovornost snose političari u Vladi Srbije: "Ja želim upravo da podsetim i pozovem na odgovornost političke predstavnike izvršne vlasti, jer direktnim njihovim mešanjem danas smo došli do ovakve odluke i ovakve konfuzije koja je uznemirila javnost, a na kraju je uznemirila i deo pravosudne grane vlasti."

Mirjana Marković napustila je Srbiju u februaru 2003. godine, pred sudjenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije, a jedan od njih dodeljen je dadilji njenog unuka. MUP je tražio Miru Marković i zbog informativnog razgovora u vezi sa ubistvom bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.