Izvor: B92, 30.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o "naftnoj mafiji"

Beograd -- Dragan Jočić i Božidar Đelić zadovoljni policijskom akcijom hapšenja grupe osumnjičenih za nedozvoljeni promet nafte i derivata.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić je izjavio da je policija odlučna da se razračuna sa svakim vidom kriminala. "Prioritet je borba protiv organizovanog kriminala i borba protiv finansijskog kriminala i tu borbu MUP nastavlja", rekao je ministar.

"Policija i MUP su postali imuni na sve uticaje. Ovo što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo juče, to je da se policija oslobodila i da radi svoj posao bez uticaja, naročito bez uticaja politike i kriminala", kazao je Jočić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić čestitao je pripadnicima MUP-a na dobro izvedenoj akciji hapšenja osoba optuženih za malveracije u trgovini naftom i najavio da će uskoro biti izmenjen način oporezivanja naftnih derivata.

Đelić je rekao da će sredinom juna, u sklopu rasprave o budžetu za ovu godinu, biti izmenjen Zakon o akcizama.

"Već nekoliko godina propisi vezani za oporezivanje naftnih derivata preselili su se iz zakona u uredbe i videli smo koliko je to loše", rekao je vicepremijer.

Đelić je rekao da jučerašnje hapšenje pokazuje da se "postepeno naša zemlja čisti od svih malverzacija i trebaće nam još neko vreme, ali vidimo da smo na dobrom putu".

Potpredsednik Vlade je negirao da je jedan od uhapšenih, savetnik u Poreskoj upravi Srbije Slavko Pavlović, bio kandidat Demokratske stranke za bilo koju funkciju u novoj vladi ili Poreskoj upravi.

Modaliteti šverca naftom

Nelegalna trgovina naftom, aktuelna od devedesetih godina, postaje sve organizovanija. Koriste se dobro osmišljeni i utvrđeni kanali ali, ponajviše, zakonske manjkavosti. Propisi o oporezivanju naftnih derivata preselili su se iz zakona u uredbe, a tu manjkavost iskoristili su članovi takozvane "naftne mafije" koji su državni budžet oštetili za desetak miliona evra.

Grupa pod vođstvom uhapšenog Miše Stojanovića, vlasnika firme "Protekta", koristila je dva načina rada. Prvi - uvoz naftnih derivata niske oktanske vrednosti za korišćenje u domaćoj industrijskoj proizvodnji, čime su, po važećim propisima, oslobođeni plaćanja carine i akciza.

Međutim, te derivate članovi grupe obogaćivali su posebnim aditivima i prodavali ih na privatnim benzinskim pumpama kao regularna goriva za motorna vozila.

Za drugi način šverca grupa je koristila uredbu Vlade iz 2004. godine po kojoj je uvoz evro dizela oslobođen plaćanja akciza i poreza jer tu vrstu goriva nije mogao da proizvede NIS Petrol.

Naime, grupa je, pokrivajući se papirima, u skladu sa ovom uredbom, uvozila običan dizel, lošijeg kvaliteta i prikazivala ga kao uvoz evrodizel goriva. Preduzeće King trans bilo je zaduženo za prevoz derivata, dok su ostale firme imale ulogu da falsifikuju dokumentaciju, prodaju gorivo na crno i operu novac. "Privedeni Slavko Pavlović raspoređen je na radno mesto samostalnog izvršioca u sektoru za kontrolu poreske uprave, a ne na funkciju zamenika direktora centrale poreske uprave. Poreska uprava je u okviru svojih nadležnosti i u sadejstvu sa ostalim državnim organima dala svoj doprinos u borbi protiv svih mogućih slučajeva gde postoji osnovana sumnja u zloupotrebu. Napominjemo da lična odgovornost zaposlenog ne može ugrožavati čitavu instituciju", kaže Dejan Stojanović, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.