Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo pravde: Kurd izručen u skladu sa odlukom suda i Komisije za azil

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je saglasnost za izručenje turskog Kurda Dževdeta Ajaza na osnovu pravosnažne sudske odluke kojom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu pravosnažno odbijenog zahteva za azil Komisije za azil pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde je u potpunosti ispoštovalo preporuku Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u ministarstvo krajem novembra, da Srbija treba da se suzdržži od izručenja Ajaza, dok se ne rešši pitanje azila.

U ovom slučaju Ajazu je još 2012. godine izrečena pravnosnažžna presuda u Turskoj zbog kršenja ustavnog poretka, tako da ove okolnosti ukazuju da ne postoje opravdane indicije da se u konkretnom predmetu radilo o političkom progonu ili da je Ajaz povezan sa aktuelnim okolnostima u matičnoj zemlji nakon 2016. godine, napominju u Ministarstvu pravde.

Takođe, ističu da imajući u vidu, prirodu krivičnog dela za koje je osuđen pravnosnažžno i vremena donoššenja pravnosnažžne presude, nije utvrđeno da se radi o političkim krivičnim delima ili da je izložžen političkom progonu u Turskoj.

U reššenju Apelacionog suda u Novom Sadu, kojim se potvrđuje odluka Viššeg suda u ŠŠapcu da su ispunjeni uslovi za izručenje Ajaza, navodi se da je na sednici Veća odbrana ukazivala da je Komitet za torturu Ujedinjenih nacija dao preporuku da se Srbija suzdržži od izručenja u Tursku.

- Iako je odbrana to navela, Apelacioni sud je odbio žžalbu Ajaza i potvrdio odluku Viššeg suda u ŠŠapcu, kojom je utvrđeno da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje - navodi Ministarstvo pravde.

Takođe ukazuje da mu sud nije dostavio dokaz o navodima odbrane, odnosno preporuci Komiteta, niti se iz obrazložženja sudske odluke možže utvrditi da je sud imao neposredni uvid u dopis Komiteta.

Takođe, Ministarstvo pravde u trenutku donoššenja reššenja o ekstradiciji nije imalo uvid u tu preporuku.

Nekoliko dana nakon ššto je Ministarstvo pravde dostavilo nadležžnim držžavnim organima svoje reššenje o saglasnosti za izručenje, stigla je preporuka Komiteta za torturu UN, ukazali su u ministarstvu.

Ministar pravde Nela Kuburović je reššenje o izručenju potpisala u petak, 15. decembra, dok je preporuka Komiteta za torturu UN stigao u ponedeljak, 18. decembra telegramom preko Stalne misije Srbije pri UN i drugim medunarodnim organizacijama u ŽŽenevi, naglašavaju u ministarstvu.

- Kao i u svim prethodnim slučajevima ekstradicije Ministarstvo pravde je reššenje o izručenju dostavilo nadležžnom sudu, Interpolu i držžavi molilji. Srbija je potpisnik i član velikog broja međunarodnih organizacija i kao i do sada ostaje posvećena ispunjavanju međunarodnih obaveza - naglasili su u ministarstvu.

Srbija je izručila Ajaza koji je pobegao u Srbiju nakon što je osuđen na 15 godina zatvora za kršenje ustavnog poretka.

On je početkom ove godine zatražio azil u Srbiji, koji je pravosnažno odbijen.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija odbila zahtev za azil osuđenom Kurdu i izručila ga Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2017

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović potpisala je saglasnost za izručenje turskog Kurda Dževdeta Ajaza na osnovu pravosnažne sudske odluke kojom je utvrđeno da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu pravosnažno odbijenog zahteva za azil Komisije za azil pri Ministarstvu unutrašnjih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.