Izvor: Blic, 14.Avg.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: NIS ispustio naftu u Dunav kod Pančeva

PANČEVO -Republička vodoprivredna inspekcija podneće prijavu za privredni prestup protiv Naftne industrije Srbije zbog ispuštanja nafte u Dunav kod Pančeva. Vodoprivredni inspektori ustanovili su da između pristaništa dva i tri na levoj obali Dunava postoji velika naftna mrlja obuhvaćena plovnom barijerom.

Inspektor je ustanovio i da se u vodotoku nalazi velika koncentracija nafte i naftnih derivata u okviru pristaništa Rafinerije nafte Pančevo. Rešenjem je naloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se preduzmu sve mere na sprečavanju zagađenja vodotoka, kao i na momentalnom otklanjanju posledica, potvrđeno je „Blicu" u Ministarstvu poljoprivrede.

U Rafineriji tvrde da nije došlo do klasičnog curenja naftnih derivata u Dunav, već da su uljane materije izbile na površinu Dunava usled drastičnog pada nivoa reke.

- Dunav je opao za sedam metara. Fabričke ispusne cevi se nalaze u zemlji i kada je Dunav opao, to se videlo golim okom. Nema govora da je nešto iscurelo, da smo namerno nešto ispustili u Dunav. Inače, odmah su bačene gumene zavese i zauljene materije smo pokupili. Reč je o nekoliko litara, ali ne znamo tačno koliko - rečeno je „Blicu" nezvanično u Pančevačkoj rafineriji.

I iz pančevačkog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, potvrđeno je da je Rafinerija sanirala zagađenje. Sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu Olga Šipovac kaže da je taj sekretarijat obavešten o događaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.