Ministarku čuvalo osam telohranitelja

Izvor: Blic, 24.Okt.2009, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarku čuvalo osam telohranitelja

Beograd - Srpska ministarka pravde Snežanu Malović, zbog informacija da kriminlni krugovi, među kojima je kako se sumnja i grupa Sretena Jocića – Joce Amsterdama, planiraju atentat, imala je prilikom posete Italiji, krajem marta ove godine specijalne mere obezbeđenja, saznaje "Blic”.

- Obezbeđenje se sastojalo iz nekoliko prstenova, a u njenoj neposrednoj blizini bilo je čak osam telohranitelja. Ona je tada razgovarala sa kolegom iz Italije, ali i italijanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužiocima za mafiju. Predstavila im je Zakon o oduzimanju imovine, kao i našu borbu protiv orgnizovanog kriminala, a oni su na osnovu tih podataka izneli procenu da Srbija može da zapleni imovinu vrednu više od dve milijarde evra i pohvalili su Zakon– kaže izvor "Blica” iz prvosudnih krugova.

Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanoić, kaže za „Blic" ukoliko su planovi za atentata na ministarku Malović ozbiljni onda to rade narko-karteli, a verovatni motiv je Zakon o oduzimanju imovine.

- Suština organizovanog kriminala je da se zaradi mnogo novca za kratko vreme, a sa ovim Zakonom je napadnuta ta suština. Udar na imovinu je najefikasniji način borbe protiv orgnizovanih grupa. Pretnje i napadai na državne funkcionere nisu uobičajeni, ali nažalost nisu ni nepoznti. Tako nešto obično preduzimaju narko-karteli, jer su oni najopasniji. Možda je to, ipak verbalno upozorenje kriminalnih grupa ministraki, jer se sada masovno procesuiraju, i Srbija počinje da liči na ozbiljnu državu koja ne trpi taj tip kriminala. Treba biti jako oprezan i zaštititi ministarku pravde od svih neprijatnosti - kaže profesor Radovanović.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da su svi u Ministarstu pravde od samog početka svesni rizika donošenje 50 zakona u borbi protiv organizovanog kriminala.

- Mislim da ne treba da pričam mnogo o značaju Zakona o oduzimanju imovnske korisi stečene kriminalom, i o izmenama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika. Pooštrene su kazne, nema više izricanja ispod minimuma i uslovnih kazni, Sa ovakvom politikom, naravno, dolaze i rizici, mi smo spremni da ih prihvatimo, i zaista ne bih komentarisao nijednu pojedinačnu pretnju, ali sigurno da nas to ne može zaustaviti da završimo posao koji smo započeli – izjavio je Homen.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da će tužilaštvo voditi računa o rokovima za podizanje optužnice, kada je u pitanju Sreten Jocić, jer njemu pritvor ističe 27. oktobra.

- Istraga je još u toku. Vodimo računa o rokovima. Odluka tužilaštva o daljem toku postupka biće doneta na vreme - rekao je Radisavljević.

Ukoliko tužilaštvo podigne optužnicu protiv Jocića do 27. oktobra on će ostati u pritvoru. Jocić je uhapšen je 27. aprila zbog sumnje da je organizator ubistva suvlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića 23. oktobra 2008. Očekuje se i da u Županijski sud u Zagrebu naredne nedelje stigne optužnica za ovo ubistvo.

Vukčević: Imamo instrumente za obračun s kriminalom

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, kaže za „Blic" da je važno da država slomi kičmu svim vidovima kriminala i da su sada tužiocima dati instrumenti za borbu.

- Sada imamo instrumente da se obračunamo sa svim vidovima kriminala, jer su između ostalog doneti Zakon o oduzimanju imovine, proširene su nadlžnosti specijalnog tužioca za organizovani kriminal i usvojene su izmene Zakona za ratne zločine. Podržavam kolegu Miljka Radisavljevića u akcijama koje sprovodi i koje daju rezultat – kaže tužilac Vukčević.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarku čuva osam telohranitelja

Izvor: Mondo, 24.Okt.2009

Srpska ministarka pravde, zbog pretnje atentatom, imala je prilikom posete Italiji, specijalne mere obezbeđenja, saznaje 'Blic'.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.