Ministarka Popović:  Zajednički cilj -  nulta tolerancija na nasilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2021, 18:19

Ministarka Popović: Zajednički cilj - nulta tolerancija na nasilje

Ministarka pravde Maja Popović razgovarala je sa predsednikom skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Muamerom Bačevcem o aktivnostima i merama čiji je cilj dodatno unapređenje ljudskih prava, imajući u vidu da su one civilizacijski temelj svakog društva i države.

Popović i Bačevac konstatovali su da je dobrom među-resornom saradnjom, ostvaren značajan napredak u oblasti rodne ravnopravnosti, što pozitivnim ocenama potvrđuju i međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucije.

Ministarstvu pravde pripala je značajna uloga na izmenama i dopunama postojećih strategijskih i normativnih dokumenata i izradi novih dokumenata radi sprečavanja nasilja nad ženama. Ključni izazovi, sa kojima se Ministarstvo pravde suočilo bili su, prvenstveno, pružanje psiho-socijalne podrške devojkama i ženama žrtvama nasilja i trgovine ljudima, a posebno pripadnicama višestruko marginalizovanih grupa.

Ministarka Popović podsetila je da je usvajanje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost i Akcionog plana za njeno sprovođenje, predstavljalo prekretnicu u toj oblasti u Republici Srbiji, uticalo na veće ekonomsko osnaživanje žena i pospešivanje njihovog zajedničkog uključivanja u politički život. Dodala je, takođe, i da je ta senzitivna tematika obuhvaćena revidiranim Akcionim planom za poglavlje 23, u oblasti pravosuđa i osnovnih prava.

Ministarka je predsednika Odbora upoznala sa polnom strukturom u Ministarstvu pravde, i podacima o polnoj zastupljenosti izraženim u procentima, koji govore da je u sastavu ministarstva, uključujući i pravosudne profesije, zastupljen veći broj žena u odnosu na muškarce, osim u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, gde se, od početka primene Prvog Nacionalnog akcionog plana za primenu rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji, procenat zastupljenosti žena znatno povećao, naročito na rukovodećim radnim mestima.

Na kraju, ministarka je iznela i podatke o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, i istakla da smo na dobrom putu da zajedničkim delovanjem pravosudnih organa (tužilaštava i sudova), policije, centara za socijalni rad, zdravstvenih i obrazovnih ustanova postignemo zajednički cilj, a to je nulta tolerancija na nasilje, a time i unapređenje rodne ravnopravnosti.

Bačevac je obavestio ministarku da je Odbor Narodnoj skupštini predložio određene preporuke za unapređenje stanja ljudskih i manjinskih prava koja se odnose na prava deteta, rodnu ravnopravnost, osobe sa invaliditetom, borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te zaštitu prava nacionalnih manjina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.