Ministarka Mihajlović: Inspekcije proveravaju cene ogreva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 15:07

Ministarka Mihajlović: Inspekcije proveravaju cene ogreva

Ministarka rudasrtva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su inspekcije već na terenu i kontrolišu poštovanje vladine uredbe o ceni peleta, koja je ograničena na 320 evra po toni, da njihov rad daje rezultate, u cilju stabilizacije tržišta.

Mihajlović je poručila da je, u energetskom bilansu, važno da pored toga što vodimo računa o proizvodnji električne energije, o tome da imamo dovoljno gasa, naftnih derivata, vodimo računa i o tome da domaćinstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imaju sve što im je potrebno za grejanje, a to su pelet i ogrevno drvo.

"Država je, upravo imajući u vidu da 110.000 domaćinstava koristi pelet, a 750.000 ogrevno drvo, a da toga nema dovoljno na tržištu, ograničila cenu peleta na 320 evra po toni, zabranila izvoz i sirovog drveta i peleta, ali smo došli do zaključka da definitivno postoji zastoj u celom tom lancu", rekla je Mihajlović u Bajinoj Bašti.

Kako kaže, nije zastoj samo u "Srbijašumama", kojima će sigurno pomoći i vojska uređivanjem šumskih puteva, već zastoj postoji i kod prodaje ogrevnog drveta i peleta.

"Zato su i Tržišna i Šumska, kao i Poreska uprava, krenule na teren. Juče je rađena inspekcija u sedam jedinica lokalne samouprave - Nišu, Leskovcu, Vranju, Tutinu, Ivanjici...", rekla je ministarka.

Od 30 subjekata, koliko je inspekcija proverila, samo je 13 imalo sve što je potrebno za legalnu prodaju, dok se svi ostali nalaze u prekršajnom postupku i oduzima im se ogrevno drvo.

Što se tiče peletara, Poreska uprava, takođe, kreće u kontrolu svih proizvođača peleta, rekla je Mihajlović.

"Sigurno će se u narednih sedam do osam dana znati i ko je radio kako treba, ko je zaista davao ono što ima, a ko nije. To je važno, da bi smo stabilizovali tržište i da bi građani mogli da kupe ono što im je potrebno", rekla je Mihajlović.

Podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je Predškolsku ustanovu "Neven" u Bajinoj Bašti i tom prilikom obišla prostorije u kojima je zamenjena stolarija, postavljena termoizolacija, rekonstruisan krov na koji su postavljeni solarni paneli.

Predškolska ustanova "Neven" izgrađena je 1977. godine i do sada na njoj nisu rađene veće rekonstrukcije.

Mihajlović je skrenula je pažnju na uštedu koja se ostvaruje ulaganjem u ovu predškolsku ustanovu.

"Ova opština je primer kako može država zajedno sa opštinom da sarađuje i radi na, pre svega, dobrobiti građana ove lokalne samouprave. Posebno sam ponosna na ovaj vrtić, zato što smo zajednički, ne maoim novcem uspeli da kroz projekat energetske efikasnosti stvorimo prostor za decu koji će sigurno biti kvalitetniji za sve ono vreme koje oni busu provodili u ovom vrtiću", rekla je ona.

Kaže i da će ovaj projekat omogućiti ne samo smanjenje energije koja se uludo trošimo i omogućiti opštini i samom vrtiću da novac koji izdvajaju za plaćanje računa bude gotovo 60 odsto niži nego što je to bio u prethodnom periodu.

Mihajlović je rekla da je podizanje energetske efikasnosti svakako jedan od nacionalnih ciljeva Republike Srbije.

"Država Srbija i Vlada Republike Srbije su još pre dve godine odlučili da jedan od naših prioriteta u energetici svakako bude podizanje energetske efikasnosti. Srbija troši četiri puta više energije nego sve zemlje našeg okruženja. Srbija troši dva puta više toplotne energije nego što troše zemlje u okruženju i zemlje Evropske Unije", rekla je Mihajlović.

Ona je navela i da svi pojekti koji se odnose na energetsku efikasnost dostižu vrednost od 500 miliona evra.

"To znači da će Srbija, praktično za tri, tri i po godine moći da kaže da je uštedela proizvodnju jedne termoelektrane od 50 megavata, da će Srbija sigurno da smanji emisiju ugljendioksida, samo iz tih projekata za preko 100.000 tona, a da ne govorimo o onome što se zocu finansijske koristi. Prema tome, podizanje energetske efikasnosti je nacionalni cilj ali je to i cilj koji pomaže da ljudi ekonomski, energetski bolje žive u dvojoj opštini", rekla je Mihajlović.

Ministarka je pozvala građane Bajine Bašte da se prijave na javni poziv opština i učestvuju u projektu podizanja energetske efikasnosti, jer država zajedno sa jedinicom lokalne samouprave daje 50 odsto subvencija za zamenu stolarije, kotlova, izolacije.

Predsednica opštine Bajina Bašta, Vesna Đurić zahvalila se na dugogodišnjoj saradnji ove opštine sa Ministarstvom rudarstva i energetike i istakla značaj ove investicije.

"Vrednost ovog projekta je 16,5 miliona dinara od strane ministarstva rudarstva i energetike i 8 miliona koje je sufinansirala opština Bajina Bašta.

Posebno u ovim turbulentnim vremenima kada smo svedoci svega što se dešava sa energentima i energetskom krizom, završetak unapređenja energetske efikasnost ovog vrtića je od izuzetnog značaja. Samim tim smanjujemo gubitke toplotne energije, smanjujemo potrošnju električne energije i dobijamo na kvalitetu pružanja usluga našim najmlađim stanovnicima", rekla je Đurić.

Predsednica opštine je istakla da je opština Bajina Bašta ove godine prošla na konkursu Ministarstva rudarstva i energetike kada je u pitanju unapređenje energetske efikasnosti privatnih lica.

"Opština je za tu namenu opredelila 8,5 miliona dinara i 8,5 miliona od strane ministarstva rudarstva i energetike, što je 17 miliona i još 17 miliona učešća građana. Za opšti u od 26.000 stanovnika 34 miliona dinara nije mala suma i po proceni stručnjaka iz ministarstva ta suma može da zadovolji oko 160 domaćinstava naše opštine", zaključila je Đurić.

Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog okruga istakao je da je 8 od 10 opština koliko ih ima u ovom okrugu učestvuje u nacionalnom programu energetske efikasnosti i da je sveukupna vrednost projekta 260 miliona dinara, a da je ušteda koja se ostvaruje oko 13 miliona kilovata što je oko 60 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.