Izvor: Politika, 11.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pravde o platama u pravosuđu

Ministar pravde Dušan Petrović najavio je da će se do četvrtka intenzivno razgovarati o mogućnostima povećanja zarada u državnoj upravi i pravosuđu kao i o pravosudnom budžetu za narednu godinu. Posle toga sledi sednica vlade na kojoj bi trebalo da bude usvojen budžet Srbije za 2008. godinu.

Povodom štrajka zaposlenih u pravosuđu ministar Petrović je rekao da podržava sve zahteve zaposlenih "koje je moguće sprovesti u delo" i, priznajući da su im primanja mala, još jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ih pozvao da "razmisle koliko je važno da pravosuđe u Srbiji funkcioniše i da ne budemo slaba i nemoćna zemlja".

Petrović je pozvao zaposlene u pravosuđu da učestvuju u radu radne grupe ministarstva koja treba da proceni koliki je optimalan broj zaposlenih da bi pravosudni sistem mogao normalno da funkcioniše.

"Postoje budžetska ograničenja i okviri, o kojima ministar finansija daje poslednju reč. Ako ih premašimo, moguće su ozbiljne ekonomske posledice po stabilnost zemlje. Sa druge strane teoretski je moguće govoriti o povećanju poreza i o novoj preraspodeli pravosudnog budžeta kojom bi se omogućilo povećanje plata onima sa manjim primanjima".

- Prošle godine je pravosudni budžet, u odnosu na 2006, bio veći za 46 odsto. Ovako veliko povećanje je posledica rasta zarada nosilaca pravosudnih funkcija. Tužioci, zamenici tužilaca imaju znatno veće plate ove nego prošle godine. Sa stanovišta Ministarstva finansija postoji mogućnost da, posle ovako velikog povećanja budžeta, dođe i do još jednog velikog povećanja u 2008. godini. Po projekcijama Ministarstva finansija, ono treba da iznosi maksimalno 10 odsto. Mi u vladi imamo veoma suženi manevarski prostor da pronađemo bilo kakvo rešenje koje bismo mogli da ponudimo zaposlenima u pravosuđu - izjavio je Petrović.

Ministar je podsetio da je u ovom trenutku u pravosuđu zaposleno oko 14.000 ljudi, a da su sredstva u budžetu namenjena za pravosuđe veća od 22 milijarde dinara. To je, međutim tek trećina neophodnih sredstava jer pravosuđe ima znatno veće troškove nego što može da pokrije novac koji se sakupi putem administrativnih taksi.

Na pitanje da li će biti sankcija za štrajkače ako se od ponedeljka štrajk nastavi, Petrović je rekao da "Ministarstvo pravde nema nadležnost da izriče sankcije zaposlenima u pravosuđu, već su predsednici sudova za to odgovorni i nadležni. Oni će donositi odluke o tome da li postoji povreda radne obaveze, da li je povređen zakon".

- Ne želim da prebacim na njih odgovornost, već konstatujem šta je čiji posao u Srbiji koja mora da postane uređena zemlja. Ovo je jedan od ispita koji polažemo i uveren sam da ćemo imati snage da ga položimo, bar sa ocenom "dovoljno" - poručio je Petrović.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.