Ministar Milosavljević izneo odbranu pred sudijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2010, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Milosavljević izneo odbranu pred sudijom

BEOGRAD - Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izneo je danas odbranu na suđenju pred gradskim sudijom za prekršaje po zahtevu državnog revizora za pokretanje prekršajnog postupka zbog sumnje da je učinio prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu.

Kako je sudnica u kojoj se održalo ročište isuviše bila mala da bi primila i više od 15 zainteresovanih novinara, oni su se dogovorili da niko ne ulazi.

Posle održanog ročišta ministar je u pratnji svog šefa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kabineta brzim hodom napustio sud i nije želeo da daje komentare dok je postupak u toku.

On je kratko rekao da se pred sudom "oseća kao i svaki drugi građanin" i da očekuje da će sud svoj posao uraditi u skladu sa zakonom.

Ni državni revizor Radoslav Srećković, koji je na ročište došao u pratnji dve saradnice, nije želeo da komentariše suđenje.

Revizor sumnja da je Milosavljević prekršio zakon zato što je preuzeo obaveze i odobrio plaćanje izdataka koji nisu odobreni Zakonom o budžetu Srbije.

Prekršaj u vezi sa knjigovodstvenom materijom

Sudija Marina Šćekić kazala je novinarima posle suđenja da je ministar priložio sudu odbranu u pisanoj formi sa usmenim preciziranjem na današnjem ročištu, ali nije želela da otkrije kako se branio.

Prema njenim rečima, u Milosavljevićevom slučaju nije reč o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava, kako su mediji ranije navodili, već je u pitanju prekršaj u vezi sa knjigovodstvenom materijom.

"U pitanju je čista revizija, kontni okviri, gde se knjiže određena sredstva. Znači problem je samo u knjiženju na kojim stavkama i aproprijacijama. Radi se o aproprijaciji sa koje je knjižen novac. Inače novac postoji i odobren je za određena sredstva", rekla je sudija Šćekić.

Ona je dodala da su se stranke pred sudom držale korektno i najavila da će sud svoj posao obaviti po zakonu, i naglasila da je cilj svakog postupka da se utvrdi materijalna istina, odnosno činjenice šta se "sve dešavalo 2008. godine".

Suđenje čeka još deset ministara i osam funkcionera

Sledeće ročište na kom će biti saslušani pojedini svedoci zakazano za 24. maj, u podne.

Milosavljević je u sud došao 15 minuta pre početka suđenja u pratnji šefa svog kabineta, dok je revizor u pratnji saradnica stigao pet minuta posle njega.

Ministar je novinarima kazao tada da, iako je prvi put pred sudom, nema tremu.

Zbog sličnih prekršaja suđenje čeka još 10 bivših i sadašnjih ministara i osam državnih funkcionera, pošto je Državna revizorska institucija 18. februara protiv njih podnela zahteve za pokretanje prekršajnog postupka zbog sumnje da su učinili prekršaj iz Zakona o budžetskom sistemu.

Za taj prekršaj preti im kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.