Minimalne kazne za  nasilje u porodici

Izvor: Blic, 14.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minimalne kazne za nasilje u porodici

ZAJEČAR - Kada je u oktobru prošle godine Jugoslav Marjanović prisilio svoju suprugu da potpuno naga dva puta prođe kroz Knjaževac do Zdravstvenog centra gde je radila kao medicinska sestra, cela nacija je osudila takvo maltretiranje. Opštinski sud u Knjaževcu osudio ga je na maksimalnu zakonsku kaznu koja iznosi - godinu dana zatvora.

Jugoslav je uložio žalbu Okružnom sudu u Zaječaru želeći da mu se kazna smanji, i postupak je u toku.

- Marjanović je osuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za nasilje u porodici po članu 194, stav 1, u kome se kaže: „Ko ugrozi telesni integritet, spokojstvo ili duševno stanje člana svoje porodice, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine". Da je Marjanović fizički povredio suprugu, kazna bi, po zakonu, bila veća - kazali su nam u sudu.

Dvojica njegovih prijatelja, Igor K. i Zoran M., koji su mu pomagali u maltretiranju vozeći nagu ženu u kolima, osuđeni su na uslovnu kaznu zatvora po tri meseca, a iza rešetaka će se naći samo ukoliko u periodu od godinu dana počine neko krivično delo.

Biserka Stojanović (43) iz zaječarskog sela Jasikovac porodila se u toku noći u štali i rodila zdravo muško dete. Odmah mu je oko vrata vezala pupčanu vrpcu i najlonski gajtan, ugušila ga, odnela i bacila u bunar koji je bio udaljen oko 200 metara. Osuđena je na kaznu zatvora od dve godine i dva meseca. Njen nevenčani suprug Siniša Todorović (44) govorio joj je za vreme trudnoće kako će je isterati iz kuće ako mu unese dete, da će je ubiti ako rodi, da se reši bebe kako zna. On je za delo ubistvo u podstrekivanju osuđen na dve godine zatvora.

- Nasilje u porodici je u zaječarskom okrugu za godinu dana povećano 128 odsto. Tokom prošle godine smo po službenoj dužnosti podneli 32 krivične prijave za nasilje u porodici, a godinu dana ranije bilo je svega 14 prijava - rekao nam je Zoran Stamenković, portparol zaječarske Policijske uprave.

Dragiša Nikolić (51) iz Salaša kod Zaječara ubio je svoju majku Radmilu Krčevinac. Razlog ubistva, kako je on kasnije ispričao na saslušanju, bila je svađa jer majka nije htela da mu da novac za cigarete. Znajući da mu je majka konzumirala alkohol, a da zbog srca pije lek „dilakor", ali jednu tabletu dnevno, on ju je naterao da popije šest kapsula zbog čega je ona preminula. Sin, koji je majku ubio zbog paklice cigareta, osuđen je na kaznu zatvora od sedam godina.

- Najčešća nasilja u porodici dešavaju se između supružnika, najviše zbog ljubomore. Gotovo u svim slučajevima suprug najpre preti da će ubiti suprugu, zatim počne fizički da je zlostavlja i na kraju dolazi do najgoreg. Skoro u svim slučajevima napadi su izvršeni nožem - kazali su nam u policiji.

Tipičan primer navoda policije dogodio se u Knjaževcu u julu prošle godine kada je Ljubiša Pešić (58) zvani Mrzlica usred dana na ulici napao bivšu suprugu Danijelu Pešić i iskasapio je nožem po licu, vratu, grudima, rukama. Ubistvo je sprečio prolaznik koji mu je oteo nož. Ljubiša je osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina.

Dušanka Adamović iz Donje Bele Reke kod Zaječara preminula je nakon što ju je bivši suprug Nenad Mitrojević (47) iskasapio nožem. Osuđen je na 10 godina zatvora. Dragomir Sibinović (53) biće u zatvoru narednih 14 godina jer je zaklao bivšu suprugu Dušanku.

- Imamo puno predmeta koji će tek dobiti presudu. Protiv Zaječarca Ljubiše Stankovića podignuta je optužnica za pokušaj teškog ubistva jer je skalpelom iskasapio bivšu suprugu Stojanku Momčilović, a predviđena zatvorska kazna je najmanje 10, ili od 30 do 40 godina. Protiv Saše Milosavljevića (25) podignuta je optužnica za teško ubistvo jer je zaklao svoju babu Zagorku Milosavljević (86). Kazna zatvora je do 40 godina, a ukoliko se proglasi neuračunljivim, biće smešten u ustanovu zatvorenog tipa - kazali su nam u sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.