Mini-tornado u Viminacijumu

Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mini-tornado u Viminacijumu"

Viminacijum (arhiva, Danas)

Kostolac, Novi Pazar, Šabac -- Arheološko nalazište Viminacijum u blizini Kostolca pretrpelo je manja oštećenja u jučerašnjem nevremenu, povređen jedan radnik.

Oštećena je tenda koja je pokrivala mauzolej antičkog rimskog grada, kao i nekoliko jarbola na kojima su bile istaknute zastave država čiji su ambasadori posetili to mesto. Arheolog Miomir Korać, nosilac projekta Viminacijum, kaže da je juče oko 18 časova mini-tornado >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protutnjao kroz arheološko nalazište.

Kovitlac je prošao sredinom mauzoleja, iskrivio nekoliko jarbola i prepolovio tendu koja je pokrivala iskopine. Korać kaže da štete na iskopinama nema, kao i da je grobnica sa freskama dobro zaštićena pod zemljom.

"Konstrukcija je izdržala. Druga polovina, gde se nalaze antičke freske, ostala je netaknuta", kaže on. "Da je i cela konstrukcija podignuta, naše freske nalaze se pet metara ispod zemlje, dobro zaštićene u nekoj vrsti betonskog sarkofaga", rekao je Korać.

Korać je rekao da je na svom putu kovitlac, nedaleko od nalazišta, podigao i jedan kontejner preduzeća za geološka istraživanja i da je tom prilikom povređen jedan radnik.

Procena štete na lokalitetu je u toku, a očekuje se da će mauzolej u najkraćem vremenu biti ponovo zaštićen od atmosferskih uticaja.

Saniranje štete u Novom Pazaru

Predsednik Štaba za krizne situacije novopazarske opštine Muamer Suljević rekao je da su danas sva javna preduzeća angažovana na sanaciji puteva oštećenih tokom jučerašnjeg nevremena.

"Na sanaciji poplavljenih kuća radiće vatrogasne ekipe. Oni su radili i sinoć, tako da se nadamo da ćemo ubrzo izbaciti vodu iz objekata. Komunalno preduzeće, koje je radilo tokom cele noći, i dalje je na terenu", rekao je Suljević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Štab je izradio plan delovanja, ali nije mogao da precizira u koliko je tačno objekata voda prodrla tokom jakog nevremena.

"Obrazovali smo posebnu komisiju koja će utvrditi broj oštećenih objekata i proceniti načinjenu štetu", rekao je Suljević.

Obilna kiša i grad veličine graška juče oko 13 časova gotovo su paralisali život u Novom Pazaru. Grad je neprekidno padao više od 45 minuta, zbog čega gradska kanalizacija nije mogla da prihvati tu količinu vode.

Tokom nevremena veći deo grada je ostao bez struje, a bilo je problema i u mobilnom telefonskom saobraćaju.

Šteta od grada kod Šapca

Nevreme (arhiva)

U selima opštine Koceljeva nevreme je nanelo materijalnu štetu od oko 60 miliona dinara, a grad veličine oraha potpuno je uništio useve i voćnjake.

Predsednik te opštine Milutin Cvejić precizirao je danas u izjavi agenciji Beta da je zbog teških posledica po zasade i useve u opštini Koceljeva proglašeno stanje elementarne nepogode.

Cvejić je takođe naveo da je grad na njivama stvorio naslage debele od četiri do 10 centimetara i istakao da je oko 2.000 hektara poljoprivrednog zemljišta potpuno uništeno.

"Ovo je voćarski kraj, a izgleda da neće biti voća ni za kućne potrebe", kazao je Cvejić i naglasio da je grad bio toliko snažan da su komadi leda ubijali živinu po dvorištima.

Opština Koceljeva bila je pogođena nevremenom praćenim gradom i 15. maja ove godine, a materijalna šteta tada je procenjena na 310 miliona dinara.

U tom naletu jakog nevremena uništeno je ili oštećeno 400.000 stabala šljive, 320 hektara zasada maline, 80 hektara kupine, 60 hektara jagode i 2.500 hektara zasejanog pšenicom.

Velika šteta u valjevskom kraju

Opštinskoj komisiji za elementarne nepogode u Valjevu do danas je stiglo 550 prijava šteta od grada, koji je 27. maja pogodio nekoliko sela u okolini tog grada.

U Skupštini opštine Valjevo novinarima je rečeno da je oko 350 prijava stiglo iz sela Zlatarić, Rađevo Selo i Donja Bukovica, gde su bašte, povrtnjaci, usevi, livade, voćnjaci i malinjaci oštećeni 70 do 90 odsto.

Komisije za procenu štete će izveštaje o šteti od grada na oko 2.500 hektara dostaviti rukovodstvu opštine Valjevo.

Agencija Beta je saznala da u opštinskom budžetu nema novca za naknadu štete zbog čega će Opština zatražiti pomoć Vlade Srbije. Vlada je ranije nagovestila da se pomoć teško može isplatiti dok ne bude usvojen budžet za ovu godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.