Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević nije naredio proterivanje

Milošević nije naredio proterivanje

HAG (Beta) - Bivši načelnik DB Srbije Radomir Marković negirao je juče da je Milošević 1999. godine na sastanku s policijskim vrhom naložio uklanjanje leševa Albanaca sa Kosova kako bi prikrio tragove pred Haškim tribunalom. Marković je potvrdio da je bio na sastanku i da je 'neko od predstavnika VJ rekao da bi trebalo izvršiti asanaciju terena na Kosovu'.

'Milošević se složio s time', kazao je Marković. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pitanje tužioca Najsa 'da li je to obuhvatalo i zakopane leševe', on je kazao da se 'pod asanacijom podrazumeva uklanjanje hemijskih, minsko-eksplozivnih sredstava, uginule stoke i poginulih ljudi'. Marković je rekao da nikada, kao načelnik RDB, nije čuo ni video nikakav plan, ni naređenje policiji ili VJ da se proteruju ili ubijaju Albanci na Kosovu. Na pitanje Miloševića, koji mu se obraćao sa 'ti, Radomire', da li se seća bilo kakvog njegovog naloga koji bi sugerisao bilo kakvo proganjanje, svedok je odgovorio da 'takvo naređenje nije video'. I na pitanje 'da li je bilo ko drugi iz policije i VJ naredio, planirao ili sugerisao da se proteruju ili ubijaju Albanci', on je odgovorio odrečno.

Najs je prethodno pročitao izjavu koju je Marković 2. jula 2001. dao radnicima DB Srbije o 'uklanjanju albanskih leševa', a Marković je odgovorio da izjava ne odražava ono što je rekao. 'To je slobodna interpretacija radnika RDB koji je sa mnom razgovarao', odvratio je Marković.

On je juče potvrdio da su na toj izjavi tri njegova potpisa, ali da su 'akcentovane stvari koje nisam rekao'. Milošević je sugerisao da je svedok tu izjavu dao pod pritiskom ministra policije Srbije Dušana Mihajlovića, bivšeg načelnika RDB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića. Marković je potvrdio da su mu Mihajlović, Petrović i Mijatović nudili imunitet od krivičnog gonjenja u Srbiji, promenu identiteta i preseljenja u neku drugu zemlju ako optuži Miloševića. On je izjavio da je u Srbiji uhapšen jedino da bi svedočio protiv Miloševića.

Za nekadašnjeg pomoćnika ministra policije, pokojnog Radovana Stojičića Badžu, Marković je rekao da zna da je 'u delu svog života bio uključen u vojne operacije u Hrvatskoj, u Erdutu' i da je on bio u prijateljskom odnosu sa takođe pokojnim Željkom Ražnatovićem Arkanom, čije su jedinice, takozvani tigrovi, imali bazu u Edrutu. Marković je potvrdio da je, nakon što je Arkanova jedinica rasformirana, deo njenih pripadnika transformisao u specijalne jedinice RDB'. Marković je potvrdio da je, prema Miloševićevom nalogu, Arkanu svojevremeno preneo da se 'ne može tolerisati njegov nelegalan rad, makar bili u pitanju humanitarni razlozi', kao što je 'pomoć porodicama palih drugova'. Milošević je za Arkana rekao da je 'kao dobrovoljac patriota, a ne kao kriminalac, učestvovao u operacijama'.

Očekuje se odluka o Liliću

BEOGRAD - Dragan Šaponjić, advokat bivšeg jugoslovenskog predsednika Zorana Lilića, rekao je juče za 'Blic' da će danas znati sve informacije o Lilićevom prigovoru Sudskom veću i tome da li će on boraviti u Hagu i tokom letnje pauze, kada će suđenje Miloševiću biti prekinuto. On je istakao da čeka 'zeleno svetlo iz Haga kako bi najbolje delovao u klijentovo ime'. Prema njegovim rečima, Lilić je zdravstveno u redu, ali se ne oseća prijatno u 'situaciji koja nikome ne pogoduje'. Šaponjić je naglasio da 'Liliću kretanje nije ograničeno u smislu njegove slobode, već je nametnuto razlogom njegove bezbednosti i odgovornosti nadležnih službi'. On je rekao da se Lilić ne nalazi u objektu namenjenom za državne svrhe, ali nije želeo da precizira 'da li je bivši predsednik SRJ jednom ili više puta promenio mesto boravišta u Hagu'. I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.