Izvor: B92, 18.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević među najkorumpiranijima

Njujork -- Slobodan Milošević nalazi se na petom mestu liste najkorumpiranijih lidera zemalja u razvoju, navode u UN.

Bivši jugoslovenski predsednik proneverio je milijardu dolara u periodu od 1989. do 2000. godine, navedeno je u zajedničkom izveštaju Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) i Svetske banke. Ujedinjene nacije i Svetska banka došle su do podataka kroz svoju inicijativu za povraćaj ukradene imovine.

Podaci govore da korumpirani lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja u razvoju svake godine prisvoje više od 40 milijardi dolara i pokradene fondove iznose iz zemlje, objavljeno je na sajtu Svetske banke.

Na listi najkorumpiranijih lidera nalaze se bivši indonežanski diktator Suharto, sa 15 do 35 milijardi dolara prisvojenih od 1967. do 1998, kao i Ferdinand Markos, sa 5 do 10 milijardi između 1972. i 1986.

Tu je i bivši diktator Konga Mobuku Sese Seko, koji je proneverio pet milijardi od 1965. do 1997, zatim Sani Abača iz Nigerije, sa dve do pet milijardi od 1993. do 1998, kao i Milošević.

Između jedan trilion i 1,6 triliona dolara izgubi se svake godine u različitim nelegalnim aktivnostima, uključujući korupciju, kriminalne delatnosti kao što su šverc droge i falsifikovanje novca, kao i nelegalna trgovina oružjem ili izbegavanje poreza, naveo je UNODC.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, predsednik Svetske banke Robert Zelik i izvršni direktor UNODC Antonio Marija Kosta, rekli su da je potrebno uložiti istinski napor na međunarodnom nivou kako bi se ukradena imovina vratila pravim vlasnicima.

"I razvijene i zemlje u razvoju moraju da rade kao partneri," rekao je Zelik, objasnivši da zemlje u razvoju moraju da unaprede rad svoje administracije i povećaju odgovornost, ali bi i razvijene zemlje trebalo da prestanu da "stvaraju uslove da do krađe dođe".

Kad jednom bude iznet, novac je veoma teško vratiti, kao što se pokazalo na primeru Nigerije i Filipina, kaže se u izveštaju.

Vlasti Nigerije potrošile su pet godina pokušavajući da iz švajcarskih banaka vrate pola milijarde ukradenih dolara.

Taj period može se, međutim, smatrati kratkim, u poređenju sa 18 godina, koliko je trebalo Filipinima da vrate 624 miliona dolara, koje je prisvojio bivši lider te zemlje Ferdinand Markos.

Prema izveštaju, svakih 100 miliona dolara kojima se uđe u trag može biti uportebljeno za kompletnu vakcinaciju četiri miliona dece, dovod vode za 250.000 domaćinstava ili finansiranje lečenja oko 600.000 zaraženih virusom HIV, tokom jedne godine.

"Ne bi trebalo da postoji utočište za one koji kradu od siromašnih. Pomoć zemljama u razvoju da vrate ukradeni novac biće ključ za finansiranje socijalnih programa i pokazaće korumpiranim liderima da ne mogu pobeći od zakona," dodao je Zelik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.