Izvor: Blic, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milioni dosijea u sekundi

Milioni dosijea u sekundi

BEOGRAD (Beta) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije predstavilo je elektronski sistem automatskog prepoznavanja otisaka prstiju i prepoznavanja slike_arhiva lica, koji će biti pušteni u rad krajem sledeće godine. Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da je za ovaj sistem iz budžeta utrošeno 20 miliona evra, ali da će uložena sredstva biti vraćena kroz jeftinije i pouzdanije dokumente i kraće vreme čekanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sistem je razvijen u saradnji sa kompanijom 'Motorola', a koristiće dve baze podataka, upravnu, u kojoj će biti lični podaci svih građana Srbije, i kriminalističku, koja ima kapacitet od 1,5 miliona krivičnih dosijea.

Policija će moći da dnevno izvrši 3.000 pretraga svih vrsta otisaka ruku iz kriminalističke baze podataka i 30.000 pretraga otisaka kažiprsta u civilnoj primeni, sa brzinom pretrage od 10 miliona dosijea za 10 sekundi. Predstavljen je i sistem identifikacije koji će biti ugrađen u patrolne policijske automobile i kojim je moguće izvršiti identifikaciju lica pomoću otisaka prstiju, kao i nove lične karte koje imaju ugrađen čip sa ličnim i biometrijskim podacima, odnosno otiscima prstiju. Predviđeno je da zamena ličnih karata počne krajem sledeće godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.